Content Management Powered by CuteNews
Стална делегација Републике Србије при Унеску - Париз
| |     Français | English  
Насловна

 
Адреса
1, Rue Miollis  
75015 PARIS
Француска
Телефон: +331 / 45-68-33-37 
E-mail: dl.serbie@unesco-delegations.org

 


Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
 

Фотографски приказ Србије: аутор Драгољуб Замуровић

  АКТУЕЛНОСТИ
 
Учешће на заседању Генералне скупштине држава уговорница Конвенцијe о очувању нематеријалног културног наслеђа

Представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску учествовали су на 8. заседању Генералне скупштине држава уговорница Конвенцијe о очувању нематеријалног културног наслеђа, које је одржано у седишту Унеска у Паризу, од 08. до 10. септембра 2020. г. Заседање је било посвећено разматрању низа важних питања из домена ове Конвенције, укључујући усвајање Декларације о подршци Либану. Република Србија овој Конвенцији придаје велики значај и до сада је на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства уписала три елемента (славу, коло и певање уз гусле).

Oпширније...
Учешће на виртуелном састанку о подршци Либану након трагичне експлозије у Бејруту

Стална делегација Републике Србије при Унеску учествовала је, 04. септембра 2020. године, на виртуелном састанку који је генерална директорка Унеска, у сарадњи са Сталном делегацијом Либана при Унеску, организовала у циљу представљања активности Унеска у контексту  трагичне експлозије која се догодила у Бејруту пре тачно месец дана. Овом приликом, стална представница Републике Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили, између осталог, још једном је изразила саучешће и солидарност са породицама жртава и пријатељским народом Либана. Поздравила је брзу реакцију и активно ангажовање генералне директорке и Унеска ради подршке одрживој обнови и опоравку културног наслеђа и културног живота у главном граду Либана, укључујући покретање Међународног акционог плана за културу и апел за прикупљање финансијских средстава за рехабилитацију школа, историјских зграда, музеја и креативне економије.


Проглашење „Ђердапа“ за први Унесков глобални геопарк на подручју Србије

Извршни савет Унеска је на управо завршеном 209. заседању потврдио проглашење „Ђердапа“ за Унесков глобални геопарк, у складу са одлуком Савета Унеска за глобалне геопаркове са састанка одржаног у Ломбоку (Индонезија), од 31. августа до 02. септембра 2019. г. „Ђердап“ је први Унесков глобални геопарк на подручју Републике Србије. Његово проглашење и упис у Мрежу Унескових глобалних геопаркова представља признање и подстицај заштити, очувању и промоцији разноликог природног и културног наслеђа овог простора. 

Све вести

 
Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова