Content Management Powered by CuteNews
Стална делегација Републике Србије при Унеску - Париз
| |     Français | English  
Насловна
Учешће Републике Србије у обележавању Међународног дана матерњег језика у Унеску

Република Србија је и ове године учествовала у обележавању у Унеску Међународног дана матерњег језика (21. фебруара), у организацији Сталне делегације Бангладеша при овој Организацији. Тим поводом је на посебној, у те сврхе направљеној интернет страници (www.eventsbangladeshinparis.fr) постављена изложба језика и представљен унапред снимљени културни програм. Република Србија је била представљена на изложби језика са два банера који су приказивали ћирилично писмо и песму „Риба и дјевојка“. Учествовали смо и у културном програму са видео материјалима који су приказивали извођење неколико песама на српском језику и кола од стране ансамбла „Коло“, као и песме „Ми смо деца неба“ од стране дечијег хора „Лира“ из основне школе „Мића Станојловић“ из Коцељеве. Представљени материјали припремљени су од стране надлежних ресорних министарства културе и нформисања и просвете, науке и технолошког развоја.


Oпширније...
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

Новоизабрани Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју од оца Радивоја и мајке Радојке. На крштењу је добио име Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а Змај-Јовину гимназију у Новом Саду. Замонашен је по чину мале схиме од свог духовног оца, тада јеромонаха др Иринеја (Буловића), у манастиру Високи Дечани, на Томину недељу 1985. године.

 


Oпширније...
Дан државности Републике СрбијеВучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

Председник је рекао да ће пре ставити „главу на пањ“, него да потпише било какав папир са признањем и подсетио да је то већ једном одбио у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума.

Навео је да је одмах повукао своју делегацију, да је америчкој делегацији рекао да Србија такав споразум неће потписати и поручио да ће Србија увек настојати да води мирне разговоре како би сачувала мир, али да неће дозволити да је понижавају.

 


Oпширније...
Учешће представника Сталне делегације Републике Србије при Унеску на виртуелној комеморативној церемонији поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста

Представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску пратили су виртуелну комеморативну церемонију поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста (27. јануар). Церемонију су организовали Унеско и УН у сарадњи са Међународном алијансом за сеђање на Холокауст. На церемонији су, поред осталих, учествовали генерални секретар УН Антонио Гутереш и генерална директорка Унеска Одри Азуле, као и канцеларка Немачке Ангела Меркел.    Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на другом делу 210. заседања Извршног савета Унеска

Представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску учествовали су на другом делу 210. заседања Извршног савета Унеска, које је одржано од 20. до 27. јануара 2021. г. На овом заседању разматрана су различита важна питања из домена рада Унеска, попут стратешке трансформације Организације и припреме њене Средњорочне стратегије за период од 2022. до 2029. г, као и Програма и буџета за период од 2022. до 2025. г. Својим активним учешћем у раду пленума и комисија Извршног савета, Стална делегација Републике Србије настојала је да допринесе успешном исходу његовог заседања.


Oпширније...
Селаковић и Гујон честитали Савиндан

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.

 


Oпширније...
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.

 


Oпширније...
Вучић: Србија по расту прва у Европи


Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

 

Oпширније...
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.

Он истиче да и именовање директора Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону први пут после готово седам година откако је управа формирана у оквиру Министарства спољних послова, говори да је то један од приоритета деловања министарства на чијем је челу.

 


Oпширније...
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

 


Oпширније...
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

 

„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД.

Према речима председника, Србија наставља са победничком политиком, у којој је она на првом месту, односно политиком због које ће наша земља и у наредне две године бити у прве три земље у Европи по стопи раста.

Предуслов тога, напоменуо је председник, јесте обрачун са криминалним групама, али и још већа улагања у полицију и војску.

 


Oпширније...
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.

 


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу. 

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Београд,
23. децембар 2020.Растовац Сиамашвили: Приштина нема подршку за УНЕСКО

 


Амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили изјавила је да је Приштина свесна да нема подршку за аплицирање у Унеску, пре свега због угледа Србије у тој организацији, али и због активног ангажмана Београда у телима те организације, преноси Танјуг.

Према њеним речима, то што је лончарија из Злакусе уписана на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа има велики значај у контексту видљивости Србије и међународне промоције нашег културног наслеђа, и истиче да је номинација за упис била изузетно експертски примењена.

Она је у разговору за Танјуг рекла да увек постоји опасност да Приштина аплицира за чланство, али да им за то, како каже, многе ствари не иду у прилог.

Пре свега то што је, како истиче, прошле године Србија поново изабрана у Извршни савет (ИС) Унеска у коме се разматрају сва питања пре него што се пренесу на Генералну koнференцију те организације, а уз то Србија је и члан Бироа Извршног савета које је, још уже тело, и на коме се разматрају сва питања пре него што дођу у ИС.

"С обзиром да смо и чланица Извршног савета и Бироа, та апликација би се прво ту разматрала, где Србија има врло активну улогу", рекла је Растовац Сиамашвили.

О томе колико је јак углед Србије у овој организацији, Растовац Сиамашвили каже да говори и прошлогодишња посета генералне директорке Одре Азуле Србији.

 


Oпширније...
Селаковић: Улога УН је од посебног значаја за заштиту суверенитета и територијалног интегритета Србије

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас са резидентном координаторком Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб.

Шеф српске дипломатије указао је да је резидентни координатор УН веома значајан у обједињавању деловања 19 агенција УН које резиденцијално и нерезиденцијално активно делују у Србији у правцу унапређења економског и социјалног развоја.

Министар је рекао да Србија сматра УН једном од најважнијих мултилатералних организација која је од посебног значаја за заштиту нашег суверенитета и територијалног интегритета, и која представља јединствену платформу за разматрање и налажење одрживих решења у различитим областима.

 


Oпширније...
Упис злакуског лончарства на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства

На 15. заседању Међувладиног комитета за заштиту нематеријалног културног наслеђа Унеска, које је одржано од 14. до 19. децембра 2020. г, у виртуелном формату, учествовала је и делегација Републике Србије, састављена од представника Сталне делегације Републике Србије при Унеску и Центра за нематеријално културно наслеђе Србије, у оквиру Етнографског музеја у Београду. На заседању је донета одлука о упису злакуског лончарства, на предлог Републике Србије, на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Поред злакуског лончарства, из Републике Србије су до сада на ову Листу уписана још три елемента: слава, коло и певање уз гусле, чиме су ови сегменти културног наслеђа Србије признати и препознати и на ширем, међународном плану.Вучић: Србија ради на енергетској ефикасности уз обновљиве изворе енергије

Србија улаже огромне напоре да побољша енергетску ефикасност и то на обновљивим изворима енергије, поручио је данас предсеник Александар Вучић и додао да је то амбициозан задатак, којем се мора тежити, упркос пандемији.

Вучић је истакао да ће Србија до 2050. године бити нискоугљенично друштво са конкурентном и ресурсно ефикасном економијом која ће грађанима пружити нова, зелена радна места и квалитетан живот у климатски отпорном друштву.

 


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

 


Oпширније...
Председавање Комитетом Извршног савета Унеска за невладине партнере од стране Републике Србије

У оквиру 210. заседања Извршног савета Унеска, одржан је 04. децембра 2020. године, састанак Комитета за невладине партнере, којим је председавала стални представник Републике Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили. На састанку су разматрана различита питања из домена сарадње Унеска са невладиним сектором, укључујући пријем одређених организација у статус званичних партнера Организације. 

 

 

 

Активно учешће у дискусијама у оквиру овог веома важног комитета Извршног савета Унеска узела је и Стална делегација Републике Србије при Унеску.Учешће у генералној дебати на 210. заседању Извршног савета Унеска

У оквиру 210. заседања Извршног савета Унеска, чији се први део одржава у виртуалном формату од 2. дo 10. децембра 2020. године, одржана је генерална дебата, на којoj је, испред Републике Србије, иступала амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили , стални представник при Унеску. У говору је, између осталог, истакла снажну подршку Србије принципу мултилатерализма и незамењивој улози Унеска. Осврнула се на главна питања са дневног реда Организације, као што су стратешка трансформација, споровођење глобалних приоритета Унеска, са посебним фокусом на Африку, као и на предстојеће активности у вези са Средњорочном стратегијом и Нацртом програма и буџета Организације. Истакла је значај који Република Србије посвећује питањима образовања, заштити културног наслеђа, промоцији разноликости културних израза и развоју креативних индустрија, као и утицају климатских промена на културно и природно наслеђе.

Иступање Републике Србије у пленарној дебати 210. заседања Извршног савета Унеска  Учешће на 5. виртуелној међународној конференцији о образовању за глобално грађанство

Стална представница Републике Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили учествовала је на завршном панелу у оквиру 5. виртуелне међународне конференције о образовању за глобално грађанство, која је одржана од 03. до 05. новембра 2020.г, у организацији Министарстава просвете и спољних послова Републике Кореје и Азијско-пацифичког центра за образовање за међународно разумевање, у сарадњи са Унеском. Њено учешће је било испред Групе пријатеља за солидарност и инклузију са образовањем за глобално грађанство, чији је Република Србија члан. Амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили говорила је овом приликом о перспективама образовања за глобално грађанство, посебно у контексту актуелне пандемије Ковида -19, као и могућностима постизања што бољих резултата у пракси, а осврнула се и на достигнућа поменуте Групе пријатеља и Републике Србије на том плану. 

 Учешће Сталне делегације Републике Србије на неформалном виртуелном састанку чланица Извршног савета Унеска

На иницијативу председавајућег Извршног савета Унеска, 4. новембра одржан је неформални виртуелни састанак чланова Извршног савета. На састанку се разговарало о даљим корацима у вези са одржавањем 210. заседања Извршног савета, које је иницијално било планирано у термину 4 - 18. новембра. На састанку је, испред Републике Србије, иступала амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили.Учешће на заседању Генералне скупштине држава уговорница Конвенцијe о очувању нематеријалног културног наслеђа

Представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску учествовали су на 8. заседању Генералне скупштине држава уговорница Конвенцијe о очувању нематеријалног културног наслеђа, које је одржано у седишту Унеска у Паризу, од 08. до 10. септембра 2020. г. Заседање је било посвећено разматрању низа важних питања из домена ове Конвенције, укључујући усвајање Декларације о подршци Либану. Република Србија овој Конвенцији придаје велики значај и до сада је на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства уписала три елемента (славу, коло и певање уз гусле).


Oпширније...
Учешће на виртуелном састанку о подршци Либану након трагичне експлозије у Бејруту

Стална делегација Републике Србије при Унеску учествовала је, 04. септембра 2020. године, на виртуелном састанку који је генерална директорка Унеска, у сарадњи са Сталном делегацијом Либана при Унеску, организовала у циљу представљања активности Унеска у контексту  трагичне експлозије која се догодила у Бејруту пре тачно месец дана. Овом приликом, стална представница Републике Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили, између осталог, још једном је изразила саучешће и солидарност са породицама жртава и пријатељским народом Либана. Поздравила је брзу реакцију и активно ангажовање генералне директорке и Унеска ради подршке одрживој обнови и опоравку културног наслеђа и културног живота у главном граду Либана, укључујући покретање Међународног акционог плана за културу и апел за прикупљање финансијских средстава за рехабилитацију школа, историјских зграда, музеја и креативне економије.Проглашење „Ђердапа“ за први Унесков глобални геопарк на подручју Србије

Извршни савет Унеска је на управо завршеном 209. заседању потврдио проглашење „Ђердапа“ за Унесков глобални геопарк, у складу са одлуком Савета Унеска за глобалне геопаркове са састанка одржаног у Ломбоку (Индонезија), од 31. августа до 02. септембра 2019. г. „Ђердап“ је први Унесков глобални геопарк на подручју Републике Србије. Његово проглашење и упис у Мрежу Унескових глобалних геопаркова представља признање и подстицај заштити, очувању и промоцији разноликог природног и културног наслеђа овог простора. Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску у пленарној дебати 209. заседања Извршног савета Унеска

Стална делегација Републике Србије при Унеску учествовала је у пленарној дебати 209. заседања Извршног савета Унеска која је одржана 02. и 03. јула 2020. г. У име Републике Србије, иступала је стална представница при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили.
Она се у иступању, уз истицање посвећености Србије мултилатерализму и међународној сарадњи, као и мандату и вредностима Унеска, осврнула на улогу Унеска у данашњем свету, посебно у контексту кризе изазване пандемијом Ковида – 19. Говорила је и о другим конкретним питањима на агенди Унеска, укључујући стратешку трансформацију Организације, област образовања, ангажман Унеска у контексту његовог Глобалног приоритета Африка и др.   

Иступање Републике Србије у пленарној дебати 209. заседања Извршног савета Унеска  Учешће Сталне делегације Републике Србије на специјалном заседању Извршног савета Унеска

Стална делегација Републике Србије при Унеску учествовала је, 08. и 09. јуна 2020. године, на специјалном заседању Извршног савета Унеска које је по први пут одржано у виртуелном формату. Заседање је било посвећено активностима Унеска у контексту пандемије Ковида -19 и разматрању метода рада Извршног савета у тим условима.  Стална делегација Србије при Унеску се прикључила Групи пријатеља солидарности и инклузије са Образовањем за глобално грађанство

У Унеску је, на нивоу сталних делегација, а на иницијативу Р. Кореје, формирана Група пријатеља солидарности и инклузије са Образовањем за глобално грађанство - Ковид-19 и даље, чији је циљ да разматра и размењује најефикасније одговоре на изазове које је креирала пандемија Ковида-19,  пре свега у погледу стигматизације и дискриминације.
Стална делегација Р. Србије при Унеску једна је од 11 делегација које су се прикључиле Групи пријатеља. Специјална порука првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића поводом 25. маја, Дана Африке и Дана пријатељства Републике Србије са народима Африке

У Унеску је 25. маја 2020. г. обележен Дан Африке. Истог дана, у Републици Србији се обележава Дан пријатељства са народима Африке. Тим поводом, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић упутио је специјалну поруку министрима спољних послова афричких земаља коју је Стална делегација Републике Србије при Унеску дистрибуирала сталним делегацијама ових  земаља при овој Организацији. У специјалној поруци се наводи: "Овом приликом упућујем Вам најсрдачније поздраве и честитке поводом Дана Африке. Драго ми је да се овај дан обележава, на пригодан начин, и ове године, упркос актуелној кризи изазваној глобалном пандемијом Ковид -19, између осталог и у Унеску.


Oпширније...
ДИГИТАЛНА СОЛИДАРНОСТВИРТУЕЛНЕ ТУРЕ КРОЗ КУЛТУРНЕ САДРЖАЈЕСастанак за државе кандидате за чланство у ЕУ

Стални представник Републике Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили присуствовала је, 10. марта 2020. године, састанку који је организовао шеф Делегације ЕУ при Унеску Дидије Леноар, за државе кандидате за чланство у ЕУ. Састанак је организован у контексту припрема за 209. заседање Извршног савета Унеска.  


Oпширније...
Прослава Међународног дана матерњег језика у Унеску

Стална делегација Републике Србије при Унеску учествовала је и ове године на манифестацији коју је организовала Стална делегација Бангладеша у Унеску поводом обележавања Међународног дана матерњег језика (21. фебруара). Учествовали смо на изложби језика у форми представљања плаката са ћириличним словима и натписом. Локално културно-уметничко друштво „Извор“ из Париза отпевало је неколико традиционалних песама на српском језику у оквиру сегмента који је био посвећен  културном перформансу. Поред тога, учествовали смо и на фестивалу хране, са националним гастрономским специјалитетима и ракијом. 


Oпширније...
Отварање изложбе „Прослава Међународног дана матерњег језика у Србији – случај села Ковачица“

У Унеску је 18. фебруара 2020. г. одржано отварање изложбе „Прослава Међународног дана матерњег језика у Србији – случај села Ковачица“, чији су покровитељи први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, министар спољних и европских послова Словачке и председник Националне комисије Словачке за Унеско Мирослав Лајчак и председник Националне комисије Србије за Унеско Горан Милашиновић.
Отварању изложбе присуствовао је велики број представника сталних делегација држава чланица Унеска, као и Секретаријата Унеска. На отварању изложбе говорили су стални представници Србије и Словачке при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили и Игор Грекса, као и заменик генералног директора Унеска Синг Ћу. Присутнима се испред организатора изложбе „Фондације Бабка – Ковачица“ обратио и Павел Бабка. Изложба ће бити отворена до 21. фебруара 2020. г.


Oпширније...
Учешће Републике Србије на заседању Међувладиног комитета за заштиту и унапређење разноликости културних израза

Делегација Републике Србије, коју је предводио др Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка, а у којој су били и представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску, учествовала је на 13. заседању  Међувладиног комитета за заштиту и унапређење разноликости културних израза. Заседање је одржано у седишту Унеска у Паризу, од 11. до 14. фебруара 2020. г. Учешће на заседању искоришћено је и за разговоре са представницима Секретаријата Унеска у вези са даљим унапређењем сарадње Републике Србије са Унеском у овој области.   Пријем поводом Дана државности Републике Србије

У организацији Сталне делегације Републике Србије при Унеску и Амбасаде Републике Србије у Француској одржан је 13. фебруара 2020. године пријем поводом Дана државности Републике Србије. Пријему су присуствовали бројни представници сталних делегација држава чланица Унеска и Секретаријата Унеска, укључујући заменика генералне директорке Унеска г. Синг Ћу, председника Генералне конференције Унеска г. Алтаја Ченгизера и председавајућег Извршном савету Унеска г. Агапита Мба Мокуа.  

 


Oпширније...
Међународни дан жена и девојчица у науци

У Унеску је, поводом Међународног дана жена и девојчица у науци, 11. фебруара 2020. одржан скуп на којем је размотрен проблем родне неравноправности у науци, и начини за његово превазилажење. Међу учесницима овог састанка који је окупио представнике научне мреже Унеска, била је и Драгана Илић, ванредни професор Математичког факултета у Београду, иначе некадашња добитница Л'Ореал-Унеско стипендије за Жене у науци. 


Oпширније...
Потписивање досијеа за номинацију измене граница серијског добра „Древне букове шуме Карпата и других региона Европе“ уписаног на Листу светске баштине Унеска

У Унеску је, 24. јануара 2020. године, у организацији Сталне делегације Швајцарске при овој организацији, одржана церемонија потписивања досијеа за номинацију измене граница серијског добра „Древне букове шуме Карпата и других региона Европе“, уписаног на Листу светске баштине Унеска. Номинациони досије потписали су представници Републике Србије, Швајцарске, Босне и Херцеговине, Француске, Италије, Северне Македоније, Црне Горе, Пољске, Словачке и Чешке Републике. У име Републике Србије, досије, који представља резултат интензивног рада надлежних ресора и институција, потписала је стална представница при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили. 


Oпширније...
Међународни дан сећања на жртве холокауста

У седишту Унеска је 22. јануара 2020. године одржана церемонија поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве холокауста. Стална делегација Србије при Унеску је присуствовала овом догађају. 


Oпширније...
Сусрет са председавајућим Извршном савету Унеска

Стални представник Републике Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили срела се са председавајућим Извршном савету Унеска г. Агапитом Мба Мокуом. Размењена су виђења у вези са даљим активностима овог тела чији је Република Србија члан до 2023. године. Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на 208. заседању Извршног савета Унеска

Стална делегација Републике Србије при Унеску, након ре-избора у чланство Извршног савета Унеска са новим четворогодишњим мандатом, учествовала је на 208. заседању Извршног савета које је одржано 29. новембра 2019. г. Том приликом, стална представница Републике Србије, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили изабрана је за председавајућег Комитету Извршног савета за невладине партнере, и самим тим за члана Бироа Извршног савета. Учешће министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића на 40. заседању Генералне конференције Унеска

У периоду од 12. до 15. новембра 2019. године у Паризу је, ради учешћа на 40. заседању Генералне конференције Унеска, боравио министар просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије Младен Шарчевић. Као члан делегације председника Р. Србије, министар Шарчевић је присуствовао панелу на високом нивоу шефова држава и влада са младим лидерима из целог света на тему „Погледи младих на мултилатерализам“. Министар Шарчевић је, такође, учествовао на скупу на високом нивоу о инклузији и мобилности у високом образовању. На састанку који је окупио више од 100 министара образовања, министар Шарчевић је говорио на тему мобилности у високом образовању у Србији. Министар Шарчевић се током боравка у Паризу срео са помоћницом генералне директорке Унеска за образовање Стефанијом Ђанини, којом приликом ју је упознао са реформама у образовном систему Србије. Министар Шарчевић се сусрео и са министрима образовања Грчке и Уганде, са којима је разговарао о могућностима даљег развоја сарадње у домену образовања.  Учешће министра културе и информисања Републике Србије Владана Вукосављевића на 40. заседању Генералне конференције Унеска

У периоду од 18. до 20. новембра 2019. године, у Паризу је ради учешћа на 40. заседању Генералне конференције Унеска боравио министар културе и информисања Владан Вукосављевић, са делегацијом. Министар Вукосављевић учествовао је на Унесковом форуму министара културе, 19. новембра 2019. г. Ово је први пут да се у Унеску организује овакав догађај након 21 годину, уз учешће више од 120 министара из земаља широм света. Министар Вукосављевић имао је иступање у склопу панела „Култура у средишту образовања – базична димензија људског развоја и иновација“, као и бројне сусрете са колегама из других земаља и представницима Унеска. Разговарао је са директорком Центра за светску баштину Метшилд Рослер, што је била прилика да понови забринутост за стање српске културне баштине на КиМ. Сусрео се, између осталих, и са директорком Унесковог регионалног бироа за науку и културу у Европи са седиштем у Венецији Аном Лиузом Томпсон – Флорес, министрима културе Албаније и Северне Македоније, а одржан је и састанак са министрима културе Словеније, Хрватске, Ц. Горе и генералним директором за културу и уметност Аустрије, уз присуство директорке Унесковог регионалног бироа за науку и културу у Европи и других представника Секретаријата Унеска, који је био посвећен обнови Павиљона 17 (тзв. „Југословенског павиљона“) у Државном музеју Аушвиц – Биркенау у Пољској. Учествовао је и на ручку на високом нивоу чији је домаћин био помоћник генералне директорке Унеска за културу Ернесто Отоне, а на коме је представљен рад Унеска у области културе у ванредним ситуацијама, уз учешће држава које су у претходном периоду добиле подршку из Фонда за ванредне ситуације. Министар Вукосављевић дао је и интервју за Унескове друштвене мреже. 


Oпширније...
Ре - избор Републике Србије у чланство Извршног савета Унеска

Република Србија је, са освојених 155 гласова држава чланица Унеска, ре – изабрана за члана Извршног савета Унеска, са мандатом од 2019. до 2023. године, на изборима одржаним 20. новембра 2019. године, током 40. заседања Генералне конференције Унеска.  


Oпширније...
Посета председника Републике Србије Унеску

Председник Републике Србије Њ.Е. господин Александар Вучић иступао је у пленарној дебати 40. заседања Генералне конференције Унеска, 13. новембра 2019. године. Током посете Унеску, председник Вучић разговарао је и са генералном директорком Унеска Одри Азуле о даљем јачању сарадње Републике Србије са овом Организацијом. 


Oпширније...
Предавање и концерт Емира Кустурице у Унеску и посета министра културе и информисања Србије г. Владана Вукосављевића

Прослављени српски редитељ и музичар Емир Кустурица и његов “Но смокинг оркестра” одржали су 22. октобра 2019. године, у седишту Унеска у Паризу,  спектакуларан концерт, коме су присуствовали многобројни представници сталних делегација при Унеску и Секретаријата Унеска, као и друге званице. Концерту је претходило предавање Емира Кустурице на тему културне разноликости, којом приликом се обратио и министар културе и информисања Републике Србије г. Владан Вукосављевић. Стални представник Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили најавила је концерт као јединствено путовање богатим и разноликим нематеријалним културним наслеђем Србије. На почетку концерта говорио је и помоћник генералне директорке Унеска за културу Ернесто Отоне. Министар Вукосављевић и Емир Кустурица састали су се и са генералном директорком Унеска Одри Азуле, као и са њеним помоћником за културу г. Ернестом Отонеом. 


Oпширније...
Изложба о нематеријалном културном наслеђу Србије

Заменик сталног представника Србије при Унеску Данијела Чубрило отворила је, 21. октобра 2019. године, изложбу у Културном центру Србије у Паризу, посвећену нематеријалном културном наслеђу Србије које је уписано у Национални регистар, као и на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства (коло, слава и певање уз гусле). Изложбу је приредио Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду. 


Oпширније...
Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на 207. заседању Извршног савета Унеска

Стална делегација Србије при Унеску учествовала је на 207. заседању Извршног савета  Унеска које је одржано од 09. до 23. октобра 2019. године. Амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили присуствовала је састанцима Бироа Извршног савета, као потпредседник овог тела испред Електоралне групе II. Сем иступања у пленарној дебати, Стална делегација Србије иступала је и по многим другим значајним темама на агенди заседања, попут Међународног фонда за промоцију културе, Програма партиципације и помоћи у ванредним ситуацијама, свеобухватне стратегије партнерства, стратегије управљања људским ресурсима за период од 2017. до 2022. године, извештаја о мерама за обезбеђивање равномерне географске заступљености на свим  нивоима, Припремне групе Извршног савета и њених метода рада, као и Нацрта програма и буџета Унеска (40 С/5). Иступала је и у вези са питањима реформи система УН, вештачке интелигенције, Циља одрживог развоја 4 – Образовање 2030 и превенције насилног екстремизма.

Иступање Републике Србије у пленарној дебати 207. заседања Извршног савета Унеска


Oпширније...
Састанак Припремне групе Извршног савета Унеска

Представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску учествовали су на састанку Припремне групе Извршног савета Унеска, 24. и 25. септембра 2019. године. На састанку Припремне групе, представници Сталне делегације иступали су на теме стратешке трансформације Унеска, евалуација Службе за унутрашњи надзор Унеска, нацрта програма и буџета (40 С/5) и консолидоване мапе пута за могућу препоруку Унеска о отвореној науци.


Oпширније...
Учешће на традиционалном радном ручку амбасадора држава чланица и кандидата за чланство у ЕУ са генералним директором Унеска Одри Азуле

Стални представник Републике Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили, учествовала је 2.октобра 2019. године на традиционалном радном ручку амбасадора држава чланица и кандидата за чланство у ЕУ са Одри Азуле, генералним директором Унеска, који је у контексту финског председавања Европском унијом организовао стални представник Финске при OECD и Унеску, амбасадор Туомас Тапи. Том приликом разговарало се о активностима и иницијативама Унеска од значаја за ЕУ, посебно у областима образовања, људских права, климатских промена и биодиверзитета, као и технолошког развоја (нарочито у сегменту етичких принципа вештачке интелигенције). На састанку је генерални директор поменула и своју посету Србији (12.-13. септембра) и присуство министарском панелу експертског састанка о медијској и информационој писмености. Посета генералне директорке Унеска Одри Азуле Републици Србији

Генерална директорка Унеска, Одри Азуле, посетила је Србију 12. и 13. септембра 2019. године. Ово је прва званична посета генералног директора Унеска Србији. О. Азуле је заједно са првим потпредседником и министром спољних послова Ивицом Дачићем, на чији позив је и посетила нашу земљу, отворила министарски панел у оквиру Међународног консултативног састанка о медијској и информацијској писмености, који је одржан у Београду, у циљу започињања процеса иновирања Унескових смерница за наставнике у домену медијске и информацијске писмености.
Током боравка у Србији, генерална директорка Унеска се састала са председником Републике Србије Александром Вучићем и председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић. Поред тога, посетила је средњу школу „Михајло Петровић – Алас“ која има посебан програм обучавања ученика у домену информационих технологија, изложбу о Првом светском рату у Историјском музеју Србије, као и Музеј Југословенске кинотеке. 
 


Oпширније...
Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет УнескаУчешће Републике Србије на заседању Комитета за светску баштину

Делегација Републике Србије учествовала је на 43. заседању Комитета за светску баштину које је одржано у Бакуу (Азербејџан), од 30. јуна до 10. јула 2019. Делегацију, у којој су били представници Републичког завода за заштиту споменика културе, Завода за заштиту природе Србије и Археолошког института, предводила је стална представница Републике Србије при Унеску амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили. На Листу светске баштине Унеска на простору Републике Србије уписано је за сада пет добара: Стари Рас и Сопоћани (1979), манастир Студеница (1986), Средњовековни споменици на Косову и Метохији - Дечани (2004), Пећка Патријаршија, манастир Грачаница и црква Богородице Љевишке (2006), Гамзиград-Ромулијана (2007) и Средњевековни надгробни споменици – стећци (2016). Средњовековни споменици на Косову и Метохији уписани су и на Листу светске баштине у опасности. 


Oпширније...
Учешће на међународној конференцији Унеска и француског председавања Г7

Представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску присуствовали су међународној конференцији Унеска и француског председавања Г7 на тему „Иновације за оснаживање девојчица и жена кроз образовање“, која је одржана 5. јула 2019. године у седишту Унеска. Завршну реч на овој Конференцији имао је председник Француске Емануел Макрон. 


Oпширније...
Учешће на конференцији у оквиру Унесковог пројекта "Обнова духа Мосула“

Представник Сталне делегације Републике Србије при Унеску присуствовала је међународној конференцији коју су 26. јуна 2019. године организовали Унеско, Универзитет Уједињених нација и Национално добро Шамбо (Француска), у дворцу Шамбо, у оквиру Унесковог пројекта "Обнова духа Мосула", посвећеног обнови и очувању баштине овог ирачког града.Коктел поводом завршетка председавања Републике Србије Електоралној групи II Унеска

Стална делегација Републике Србије при Унеску организовала је 25. јуна 2019. године коктел поводом завршетка шестомесечног председавања Републике Србије Електоралној групи II (Источно-европске земље), која окупља 25 држава чланица Унеска. Коктелу су присуствовали представници држава чланица Електоралне групе II и председавајући другим електоралним групама Унеска. Коктел је искоришћен и за презентацију фотографија, видео материјала и других промотивних материјала о Србији.

 


Oпширније...
Учешће Републике Србије на састанку Међународног координационог савета Програма Унеска "Човек и биосфера"

Делегација Републике Србије у којој су били директор Завода за заштиту природе Србије Александар Драгишић и представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску учествовала је, као посматрач, на 31. заседању Међународног координационог савета Програма Унеска "Човек и биосфера", које је одржано у седишту Унеска, 17-21. јуна 2019. г. У Светску мрежу резервата биосфере на простору Републике Србије за сада су уписани "Голија – Студеница" (2001) и „Бачко Подунавље" (2017). 


Oпширније...
Састанак електоралних група у Унеску

У контексту председавања Сталне делегације Републике Србије при Унеску Електоралној групи II (Источно-европске земље) током првих шест месеци 2019. године, одржан је, 14. јуна 2019. године, заједнички састанак електоралних група у Унеску посвећен унапређењу сарадње и размене информација у вези са кандидатурама за тела Унеска.


Oпширније...
Учешће Републике Србије на Конференцији уговорница Конвенције за заштиту и унапређење разноликости културних израза (Конвенције 2005)

Делегација Републике Србије, коју је предводио др Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка, учествовала је на 7. Конференцији уговорница Конвенције за заштиту и унапређење разноликости културних израза, која је одржана у Паризу, 04-07. јуна 2019. године. Првог дана заседања, Република Србија је изабрана за потпредседника поменуте Конференције. Током генералне дебате указано је на посвећеност наше земље имплементацији Конвенције 2005, као и на конкретне мере и активности надлежних институција Републике Србије које су у том контексту спроведене.


Oпширније...
Афричка недеља у Унеску

Представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску присуствовали су различитим активностима организованим у оквиру Афричке недеље која је одржана у седишту Унеска, од 20. до 24. маја 2019. године.  


Oпширније...
Специјална порука првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивицe Дачићa поводом 25. маја, Данa пријатељства Републике Србије са народима Африке

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Њ.Е. г. Ивица Дачић упутио је специјалну поруку поводом 25. маја, који се у Републици Србији обележава као Дан пријатељства са народима Африке.
У поруци, коју је Стална делегација Републике Србије при Унеску дистрибуирала делегацијама афричких земаља при Унеску, наводи се следеће:
„У Србији се дуго заједнички прослављао Дан Африке, који наши афрички пријатељи славе као свој празник, а од 2017. године и званично смо одлучили, одлуком Владе Републике Србије, да у календар најважнијих дана у години у нашој земљи, уврстимо 25. мај, као Дан пријатељства са народима Африке. Тај дан, за нас је, пре свега, симбол наше искрене жеље да негујемо и брижљиво градимо односе са Африком, са којом нас повезују деценије традиционалног пријатељства које датира још из периода СФРЈ.
Односи Србије са афричким земљама су засновани на чврстим темељима заједништва, узајамног разумевања и подршке, сарадње и солидарности. Они немају само прошлост на коју смо изузетно поносни, већ и будућност која обећава.
Република Србија је снажно посвећена развоју свестране сарадње са афричким земљама и, у складу са својим могућностима, посвећено ради на даљем јачању политичких, економских, али и веза у областима културе, образовања и других сегмената рада Унеска.
Проглашење 25. маја за Дан пријатељства са народима Африке симболичан је начин да се та посвећеност додатно искаже. Оно је истовремено и додатни подстицај обогаћивању наших односа новим садржајима, где свакако истакнуто место припада управо областима рада Унеска. У том контексту, уз ангажман на плану хуманитарних и развојних активности на простору Африке, наставићемо и да обезбеђујемо стипендије за студенте из афричких земаља на универзитетима у Србији. Част нам је да угостимо те младе људе који представљају важну спону између наших култура и истинске амбасадоре српско-афричког пријатељства.
Републику Србију радује сваки напредак афричког континента и подржавамо напоре које афричке земље улажу ради остварења стратешких афричких циљева, укључујући обезбеђивање мирне и сигурне будућности, искорењивања сиромаштва и болести, очувања и јачања културног идентитета, заједничког наслеђа и вредности, као и политичког, економског и културног уједињавања континента у циљу стварања уједињене и снажне Африке, као глобалног фактора и партнера. To је место које Африка и њени народи, у шта дубоко верујемо, неупитно заслужују.
Африка је у Србији увек имала и имаће пријатеља и партнера за сарадњу у интересу бољитка и просперитета свих нас. У то име, примите, екселенције, изразе мог посебног поштовања.“Учешће Републике Србије на Петом састанку држава уговорница Конвенције из 1970. године

Господин Владимир Давидовић, помоћник министра правде Републике Србије, учествовао је, 20. и 21. маја 2019. године, у седишту Унеска у Паризу, на Петом заседању држава уговорница Конвенције о мерама за забрану и спречавање недозвољеног увоза, извоза и преноса својине над културним добрима из 1970. године. Господин Давидовић је такође учествовао и на Седмом састанку Помоћног комитета Заседања држава уговорница Конвенције из 1970. године, 22. и 23. маја 2019. године.


Oпширније...
Учешће делегације Републике Србије на Међународној конференцији Унеска о водама, 13 - 14. мај 2019. године

Делегација Републике Србије, предвођена в.д. директором Републичке дирекције за воде Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Наташом Милић, учествовала је на Међународној конференцији Унеска о водама, која је одржана 13-14. маја 2019. године. 


Oпширније...
Сусрет делегације Унеска са председником Републике Француске г. Емануелом Макроном

Делегација Унеска састала се 19. априла 2019. године са Њ. Е. г. Емануелом Макроном, председником Републике Француске, како би му предала Изјаву Извршног савета Унеска након трагичног пожара у катедрали Нотр Дам у Паризу, Француска. Делегацију су предводили генерална директорка Унеска О. Азуле, председавајући Извршном савету Унеска амбасадор Ли и председница Генералне конференције Унеска З. Алауи, у пратњи неколико амбасадора који су представљали државе чланице Унеска.  Амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили, стални делегат Републике Србије при Унеску, присуствовала је састанку као потпредседавајући Извршном савету Унеска. Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на 206. заседању Извршног савета Унеска

Стална делегација Републике Србије при Унеску учествује на 206. заседању Извршног савета Унеска које се одржава од 3. до 17. априла 2019. године.

Иступање Републике Србије у пленарној дебати 206. заседања Извршног савета Унеска

 


Oпширније...
Предаја креденцијала амбасадора Тамаре Растовац Сиамашвили

Њена екселенција Тамара Растовац Сиамашвили предала је, 28. марта 2019. године, генералној директорки Унеска Одри Азуле, креденцијале о именовању за амбасадора и сталног представника Републике Србије при Унеску. 


Oпширније...
Наступ националног ансамбла "Коло" у Унеску

У Унеску је 23. марта 2019. г. одржан изузетно добро посећен, заједнички наступ академије за традиционалне грчке плесове „Партенон“ и националног ансамбла „Коло“ из Србије. Наступ су отвориле краћим иступањима представнице Сталних делегација Грчке и Републике Србије Марија Корантис и Данијела Чубрило, које су, између осталог, истакле традиционално пријатељство две земље и два народа, потврђено много пута и у најтежим историјским околностима. Представљене су игре и песме из различитих делова Грчке и Србије, а поједине нумере два ансамбла изводила су заједнички.


 


Oпширније...
Вече гастрономије у Унеску


Стална делегација Републике Србије при Унеску учествовала је, са презентацијом српске националне хране и пића, на Вечери гастрономије која је организована у седишту Унеска од стране Групе Франкофоније у оквиру Унеска,  18. марта 2019. године, у склопу обележавања Међународног дана Франкофоније. Догађај су отвориле генерална директорка Унеска Одри Азуле и генерални секретар Међународне организације Франкофоније Луизе Мушикивабо.


Oпширније...
Учешће на Глобалној конференцији Унеска „Принципи вештачке интелигенције: према хуманистичком приступу?

Представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску учествовали су 04. марта 2019. године на Глобалној конференцији Унеска под називом „Принципи вештачке интелигенције: према  хуманистичком приступу?“. 


Oпширније...
Презентација српске кухиње

Стална делегација Републике Србије при Унеску организовала је, 25. фебруара 2019. године, у својим просторијама презентацију српске националне кухиње. Приказан је видео материјал Туристичке организације Србије „Soulfood Serbia”, а присутни су могли да пробају неке од специјалитета националне кухиње Србије, припремљених од стране чланова наше Сталне делегације при Унеску. 


Oпширније...
Обележавање у Унеску Међународног дана матерњег језика

Стална делегација Републике Србије при Унеску узела је учешће у овогодишњем обележавању у Унеску Међународног дана матерњег језика (21. фебруара) . Учешће је реализовано кроз представљање публикација на српском језику о светској баштини Србије (елементи који су, на предлог Републике Србије, уписани на Листу светске баштине Унеска) и стваралаштву Исидоре Секулић, као и учешће на фестивалу националне хране, припремљене од стране чланова Сталне делегације. Такође, представници Сталне делегације су учествовали и у представљању националне културе рецитовањем поезије Јована Дучића на српском и француском језику. 


Oпширније...
Презентација српске етно музике

У просторијама Сталне делегације Републике Србије при Унеску у Паризу, 21. фебруара 2019. године, одржана је презентација наше етно музике, са посебним фокусом на простор Косова и Метохије. Ово је била прилика да се присутни упознају са овим важним сегментом наше културне баштине, кроз музичке нумере и стручна појашњења младог музиколога и музичког критичара Војина Јагличића.
Захваљујући сарадњи Сталне делегације Републике Србије при Унеску са националним ансамблом "Коло", приказано је и, специјално за ову прилику припремљено, извођење од стране "Кола" песме “Билбил пиле, не пој рано“.  Ово је истовремено била најава играчке представе грчке плесне академије "Партенон" и Ансамблa народних игара и песама Србије "Коло" која ће бити одржана у седишту Унеска, 23. марта 2019.


Oпширније...
Пријем поводом Дана државности Републике Србије

У резиденцији амбасадора Републике Србије у Француској одржан је 14. фебруара пријем поводом Дана државности Републике Србије. Пријему су присуствовали представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску, као и амбасадори и други представници сталних делегација држава чланица Унеска и Секретаријата Унеска. Дан државности Републике Србије, 15. фебруар, обележен је у Унеску и истицањем заставе Републике Србије у седишту Организације.

 


Oпширније...
Презентација „Славе“ као нематеријалног културног наслеђа Србије

У просторијама Сталне делегације Републике Србије при Унеску у Паризу, 31. јануара 2019. године, одржана је презентација видео материјала у вези са славом која је 2014. године уписана на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Представљена је и, од стране чланова Делегације, припремљена славска трпеза, као важан сегмент прослављања породичног свеца заштитника. Ово је била прилика и да се присутни, кроз интерактивну дискусију на даљину са Данијелом Филиповић, испред Центра за нематеријално културно наслеђе Србије, детаљније упознају са славом као видом живе, нематеријалне културне баштине, која је уписом на Унескову Репрезентативну листу призната и препозната и на ширем, међународном плану. 


Oпширније...
Стална делегација Републике Србије при Унеску председава Електоралном групом II Унеска (Источно-европске земље)

Стална делегација Републике Србије при Унеску преузела је председавање Електоралном групом II Унеска (Источно-европске земље) у шестомесечном периоду од 1. јануара до 30. јуна 2019. године. Електорална група II броји 25 држава чланица Унеска. 


Oпширније...
Презентација елемената уписаних на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства

Стална делегација Републике Србије при Унеску организовала је, 13. децембра 2018. године, у својим просторијама презентацију видео материјала у вези са елементима које је Република Србија до сада уписала на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства (слава, коло и певање уз гусле). 


Oпширније...
„Певање уз гусле“ уписано на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства

На 13. заседању Међувладиног комитета за заштиту нематеријалног културног наслеђа које се одржава у Порт Луису, на Маурицијусу, од 26. новембра до 1. децембра 2018.г. донета је одлука о упису номинације Р. Србије „Певања уз гусле“ на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. 


Oпширније...
Пројекција документарног филма „Срби на Крфу – сто година од албанске голготе“

Стална делегација Републике Србије при Унеску организовала је, 22. новембра 2018. године, пројекцију документарног филма „Срби на Крфу – сто година од албанске голготе“, за представнике Сталних делегација држава чланица и Секретаријата Унеска.  


Oпширније...
Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на 205. заседању Извршног савета

Стална делегација Републике Србије при Унеску учествовала је на 205. заседању Извршног савета Унеска које је одржано од 3. до 17. октобра 2018. године. Република Србија је чланица Извршног савета Унеска за период од 2015. до 2019. године.   
 


Oпширније...
Косово и Метохија - Захтев за пријем у Унеско (2015)

Писмо премијера Републике Србије Александра Вучића државама чланицама Унеска - погледајте овде.

Званичан документ СБ УН у коме је садржано писмо првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића председнику СБ УН - погледајте овде

Иступање амбасадора Дарка Танасковића на 197. заседању Извршног савета Унеска, 13.10.2015.г.одине - погледајте овде

Обраћање председника Републике амбасадорима акредитованим у Београду поводом предлога  Албаније да тзв. Косово  постане чланица Унеска, Београд, 16.10. 2015. године - погледајте овде

Иступање амбасадора Дарка Танасковића приликом усвајања одлуке у вези са тачком 43 на 197. заседању Извршног савета Унеска, 21.10.2015. године - погледајте овде 

Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића у генералној дебати 38. заседања Генералне конференције Унеска у Паризу, 04.11.2015. године 

Non-paper са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства "Косова" у Унеску - погледајте овде.

Изводи из међународних докумената у вези са уништавањем српске културне баштине на Косову и Метохији - погледајте овде.

Meђународна документа о стању српског културног наслеђа на Косову и Метохији - погледајте овде.

Мапа српског културног и верског наслеђа на Косову и Метохији


Молимо погледајте детаљну мапу српског културног и верског наслеђа на Косову и Метохији, са 1996 споменика и добара (цркава, манастира, гробаља, утврђених градова, цитадела, двораца, капела, маузолеја) регистрованих на овом подручју.
Мапа садржи неисцрпну листу са 1,181 црквом и црквеним добром, 115 манастира и манастирских добара, 48 испосница, 8 капела и маузолеја, 534 стара гробља, 96 тврђава и старих утврђених градова и 14 двораца, од којих су многи проглашени за културне споменике високог и изузетног значаја за државу Србију.
Такође, садржи листу више од 100 религијских објеката, који датирају од X века, који су оштећени или срушени од 1999. године, као и свих културних споменика који су уништени или опљачкани од 2004. године.
Да подсетимо, од јуна 1999. године, након завршетка оружаног сукоба, 236 цркава, манастира и других објеката у власништву Српске православне цркве су били мете напада; уништено је 174 религијских објеката, као и 33 културна и историјска споменика, од којих неки од изузетног значаја; више од 10.000 икона, црквених, уметничких и богослужбених предмета је украдено; 5261 надгробни споменик на 256 православних гробаља је уништен или оштећен, док на више од 50 њих више нема ниједног надгробног споменика.
Четири бисера српског наслеђа- манастир Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Црква Богородице Љевишке - уписани су на УНЕСКО Листу светске баштине у опасности. 

Филм о уништавању српске културне баштине на Косову и Метохији - погледајте овде

Истина - четири бисера светског наслеђа: манастир Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Црква Богородице Љевишке су још увек уписани на УНЕСКО Листу светске баштине у опасности. Они који данас траже чланство у УНЕСКО су они који су их и изложили опасности. Ни данас не можемо чути речи осуде оваквих злочина или видети спремност да се починиоци пронађу и казне. - погледајте овде

Галерија фотографија је доступна на следећoj страници.

 Вести
Учешће Републике Србије у обележавању Међународног дана матерњег језика у Унеску
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
Дан државности Републике Србије
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Учешће представника Сталне делегације Републике Србије при Унеску на виртуелној комеморативној церемонији поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста
Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на другом делу 210. заседања Извршног савета Унеска
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Растовац Сиамашвили: Приштина нема подршку за УНЕСКО
Селаковић: Улога УН је од посебног значаја за заштиту суверенитета и територијалног интегритета Србије
Упис злакуског лончарства на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства
Вучић: Србија ради на енергетској ефикасности уз обновљиве изворе енергије
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Председавање Комитетом Извршног савета Унеска за невладине партнере од стране Републике Србије
Учешће у генералној дебати на 210. заседању Извршног савета Унеска
Учешће на 5. виртуелној међународној конференцији о образовању за глобално грађанство
Учешће Сталне делегације Републике Србије на неформалном виртуелном састанку чланица Извршног савета Унеска
Учешће на заседању Генералне скупштине држава уговорница Конвенцијe о очувању нематеријалног културног наслеђа
Учешће на виртуелном састанку о подршци Либану након трагичне експлозије у Бејруту
Проглашење „Ђердапа“ за први Унесков глобални геопарк на подручју Србије
Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску у пленарној дебати 209. заседања Извршног савета Унеска
Учешће Сталне делегације Републике Србије на специјалном заседању Извршног савета Унеска
Стална делегација Србије при Унеску се прикључила Групи пријатеља солидарности и инклузије са Образовањем за глобално грађанство
Специјална порука првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића поводом 25. маја, Дана Африке и Дана пријатељства Републике Србије са народима Африке
ДИГИТАЛНА СОЛИДАРНОСТ
ВИРТУЕЛНЕ ТУРЕ КРОЗ КУЛТУРНЕ САДРЖАЈЕ
Састанак за државе кандидате за чланство у ЕУ
Прослава Међународног дана матерњег језика у Унеску
Отварање изложбе „Прослава Међународног дана матерњег језика у Србији – случај села Ковачица“
Учешће Републике Србије на заседању Међувладиног комитета за заштиту и унапређење разноликости културних израза
Пријем поводом Дана државности Републике Србије
Међународни дан жена и девојчица у науци
Потписивање досијеа за номинацију измене граница серијског добра „Древне букове шуме Карпата и других региона Европе“ уписаног на Листу светске баштине Унеска
Међународни дан сећања на жртве холокауста
Сусрет са председавајућим Извршном савету Унеска
Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на 208. заседању Извршног савета Унеска
Учешће министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића на 40. заседању Генералне конференције Унеска
Учешће министра културе и информисања Републике Србије Владана Вукосављевића на 40. заседању Генералне конференције Унеска
Ре - избор Републике Србије у чланство Извршног савета Унеска
Посета председника Републике Србије Унеску
Предавање и концерт Емира Кустурице у Унеску и посета министра културе и информисања Србије г. Владана Вукосављевића
Изложба о нематеријалном културном наслеђу Србије
Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на 207. заседању Извршног савета Унеска
Састанак Припремне групе Извршног савета Унеска
Учешће на традиционалном радном ручку амбасадора држава чланица и кандидата за чланство у ЕУ са генералним директором Унеска Одри Азуле
Посета генералне директорке Унеска Одри Азуле Републици Србији
Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет Унеска
Учешће Републике Србије на заседању Комитета за светску баштину
Учешће на међународној конференцији Унеска и француског председавања Г7
Учешће на конференцији у оквиру Унесковог пројекта "Обнова духа Мосула“
Коктел поводом завршетка председавања Републике Србије Електоралној групи II Унеска
Учешће Републике Србије на састанку Међународног координационог савета Програма Унеска "Човек и биосфера"
Састанак електоралних група у Унеску
Учешће Републике Србије на Конференцији уговорница Конвенције за заштиту и унапређење разноликости културних израза (Конвенције 2005)
Афричка недеља у Унеску
Специјална порука првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивицe Дачићa поводом 25. маја, Данa пријатељства Републике Србије са народима Африке
Учешће Републике Србије на Петом састанку држава уговорница Конвенције из 1970. године
Учешће делегације Републике Србије на Међународној конференцији Унеска о водама, 13 - 14. мај 2019. године
Сусрет делегације Унеска са председником Републике Француске г. Емануелом Макроном
Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на 206. заседању Извршног савета Унеска
Предаја креденцијала амбасадора Тамаре Растовац Сиамашвили
Наступ националног ансамбла "Коло" у Унеску
Вече гастрономије у Унеску
Учешће на Глобалној конференцији Унеска „Принципи вештачке интелигенције: према хуманистичком приступу?
Презентација српске кухиње
Обележавање у Унеску Међународног дана матерњег језика
Презентација српске етно музике
Пријем поводом Дана државности Републике Србије
Презентација „Славе“ као нематеријалног културног наслеђа Србије
Стална делегација Републике Србије при Унеску председава Електоралном групом II Унеска (Источно-европске земље)
Презентација елемената уписаних на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства
„Певање уз гусле“ уписано на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства
Пројекција документарног филма „Срби на Крфу – сто година од албанске голготе“
Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на 205. заседању Извршног савета
Косово и Метохија - Захтев за пријем у Унеско (2015)
Архива вести