Content Management Powered by CuteNews
Стална делегација Републике Србије при Унеску - Париз
| |     Français | English  
Насловна
Селаковић пред СБ УН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања

15. октобар 2021. године

Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници СБ УН посвећеној раду УНМИК-а:

Поштовани председниче Савета безбедности,

Уважени чланови Савета безбедности,

Поштовани специјални представниче,

Желим да захвалим генералном секретару Уједињених нација Гутерешу и специјалном представнику генералног секретара и шефу УНМИК Танину на поднетом извештају и напорима који се улажу у спровођење мандата УНМИК. Захваљујем и члановима Савета безбедности на континуираној пажњи коју посвећују питању Косова и Метохије. Република Србија високо уважава активности Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији и залаже се за њен што делотворнији рад у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244 у несмањеном обиму, с циљем изградње и очувања трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини.

Господине Танин,

Примите изразе наше захвалности и на ангажману и сарадњи оствареној током Вашег мандата.

Господине председниче,

Велико жаљење и забринутост изазивају чињенице да је безбедносну ситуацију на Косову и Метохији у протеклом периоду обележио повећан број различитих етнички мотивисаних напада и инцидената усмерених против Срба, што је констатовано и у Извештају; да привремене институције самоуправе (ПИС) у Приштини настављају да предузимају једностране потезе и одбијају да имплементирају договоре постигнуте у оквиру бриселског дијалога; да се наставља са институционалном дискриминацијом Срба, нападима на објекте Српске православне цркве и подривањем економске одрживости српских средина у Покрајини.

Сведоци смо да се свакодневно, убрзаним темпом, нижу опасне провокације Приштине којима се озбиљно угрожава безбедност Срба на Косову и Метохији и директно крше споразуми и договори постигнути у оквиру бриселског дијалога.

Најновији насилни упад јединица тзв. РОСУ у северни део Косовске Митровице, 13. октобра, је девети упад те врсте. Сузавци, шок бомбе и необуздано насиље постају свакодневица Срба на северу КиМ, и то се мора одмах зауставити.

У последњем нападу ватреним оружјем и хемијским средствима, коришћеним од стране приштинских специјалних снага, од последица хемикалија коришћених у интервенцији преминула је 71-огодишња Верица Ђелић, рањено је 10 ненаоружаних цивила, међу којима је и 36-огодишњи Срећко Софронијевић, рањен критично, с леђа из аутоматске пушке. На мети пуцњаве нашла се и тромесечна беба која је чудом остала неповређена.

Лажни изговор за последњу унилатералну акцију, како ју је назвао и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, био је борба против организованог криминала и шверца. Даме и господо, Србија је снажно против организованог криминала и шверца, али чланице СБУН треба да знају да је један овако важан и општи глобални циљ, који делимо сви, цинично искоришћен за оружани напад на ненаоружане цивиле, који је почео упадом са аутоматским пушкама у апотеке у којима се витално значајним лековима снабдевају пацијенти српске али и других националности. Четири дана пред локалне изборе на Косову и Метохији, како би на неодговоран и нехуман начин дошао до гласова, до краја мотивисан сепаратистичким циљевима, актуелни режим ПИС је на лековима од којих зависе животи људи кренуо да докаже свој став о статусу супротан Резолуцији 1244 СБУН.

Само неколико дана пре тога још једна провокација од стране Приштине довела је до опасне кризе, када су припадници такозване јединице РОСУ, наоружани дугим цевима и појачани оклопним возилима, распоређени на административне прелазе између централне Србије и Косова и Метохије - Брњак и Jариње - како би уклањали српске таблице и замењивали их привременим, чиме је на насилан начин онемогућено слободно кретање грађана.

Ови догађаји не улазе у извештајни период најновијег Извештаја генералног секретара УН о раду УНМИК, али на њих овом приликом морамо да се осврнемо како би свима било јасно колико је ситуација на терену драматична и колико озбиљне могу бити последице унилатералног деловања Приштине.

Упади тешко наоружаних формација приштинске полиције састављених искључиво од Албанаца на север Косова и Метохије, под различитим изговорима и мотивима, уз коришћење прекомерне силе, представљају провокације које имају изузетно опасан потенцијал за дестабилизацију ионако осетљиве безбедносне ситуације на терену. Циљ последњих упада приштинских специјалаца на север покрајине био је да се Срби испровоцирају и додатно заплаше демонстрацијом силе, а Београд испровоцира на неку врсту исхитрене реакције.

Очигледно је да Приштина оваквим потезима жели да избрише 10 година дијалога, који је једини начин за решавање отворених питања. Ове провокације још једном потврђују да привремене институције самоуправе у Приштини, не само да немају намеру да спроведу све договорено у Бриселском дијалогу, већ да је њихов циљ потпуно негирање дијалога као средства за решавање проблема. На некредибилност Приштине и опасно поигравање ватром, које може довести до несагледивих последица, не може се ефикасно реаговати позивањем „обе стране“ на конструктивност и уздржаност, што је већ дуже време манир у јавној комуникацији неких важних чинилаца у међународној заједници. Извор дестабилизације је само један, он има име - зове се привремене институције самоуправе у Приштини - и после догађања од 13. октобра јасно је да се он може и мора зауставити хитним и одлучним деловањем међународне заједнице. Сада је сасвим очигледно да се више не ради о спорадичним и изолованим провокацијама Приштине, већ да је реч о организованој кампањи етнички мотивисаног насиља и дискриминације против Срба.

Изражавамо забринутост и због најновијег увођења такси Приштине на поједине производе из централне Србије, које је обзнањено 8. октобра. Подсећамо да је једнострана одлука Приштине да уведе царине на производе из централне Србије у новембру 2018. године за последицу имала де факто потпуну трговинску блокаду и дуготрајан застој у дијалогу Београда и Приштине. Насупрот Приштини, која упорно једностраним актима настоји да успостави баријере према централној Србији, Београд упорно и доследно ради на либерализацији протока људи, робе, услуга и капитала, што је основна интенција наше иницијативе „Отворени Балкан“.

Поштоване чланице Савета безбедности,

У периоду од марта до септембра ове године, на који се односи најновији Извештај, извршено је близу 100 етнички мотивисаних напада на Србе, њихову приватну имовину, објекте верске и културне баштине. Повећање учесталости напада праћено је јачањем интензитета етнички мотивисаног насиља, на чијој мети су све чешће деца, стари, жене, малобројни повратници, као и храмови и други објекти Српске православне цркве.

Тиме се систематично појачава свеприсутан осећај несигурности преосталих Срба, али и одвраћају потенцијални повратници, којима се заправо поручује да локалне албанске заједнице некажњено могу да их нападају и онемогућавају им да се врате да живе у сопственим кућама.

Најупечатљивији пример положаја Срба на Косову и Метохији јесте случај расељеног лица Драгице Гашић, која се почетком јуна поново уселила у свој стан у општини Ђаковица. У том граду – који локални Албанци са поносом зову местом забрањеним за Србе – госпођа Гашић се по повратку најпре суочила са физичким и вербалним насртајима суграђана албанске националности. Уместо заштите, та тешко болесна жена је потом постала жртва и институционалног прогона, који су над њом покренули органи локалне самоуправе и полиције. Пошто се у овом случају ради о особи која је први и једини српски повратник у Ђаковици након више од двадесет година, за очекивати је било да ће у том тренутку у заштиту њених права стати барем организације цивилног друштва. Међутим, поступцима усмереним на прогон госпође Гашић убрзо потом су се прикључиле и НВО из Ђаковице, међу којима и оне које од међународних донатора добијају средства за пројекте повезане са јачањем демократије и владавине права.

Морам да поменем и најновији напад на кућу једине преостале Српкиње у центру Пећи, професорке у пензији Румене Љубић, којој су 13. октобра, два пута у само 24 сата, каменовани прозори.

Драгичина и Руменина судбина је застрашујућа слика стварног стања људских права, која на КиМ чека готово сваког од преко 200.000 расељених Срба и неалбанаца – под условом да скупе храбрости да се после више од двадесет година врате својим домовима у Покрајини. Поново подсећам да је од 1999. године одрживи повратак на Косово и Метохију остварило тек око 1,9% интерно расељених Срба и других неалбанаца.

Отуда верујем да ће описана подстаћи чланице Савета безбедности и међународно присуство на терену да питању повратка расељених, које је важан део мандата УНМИК, предвиђеног Резолуцијом СБ УН 1244, убудуће посвете приоритетну пажњу.

Због тога посебно захваљујем генералном секретару што ово изузетно важно питање ипак одржава у фокусу и што је у оквиру закључака свог Извештаја поново апеловао на стварање услова за одржив повратак интерно расељених лица и одрживу реинтеграцију повратника.

Уважени чланови Савета безбедности,

Српски средњовековни споменици на Косову и Метохији – међу којима су и споменици који су због изузетне вредности, али и константне угрожености, на Унесковој Листи светске баштине у опасности – још увек спадају у најугроженије културно наслеђе у Европи.

Подсећам да се на простору Косова и Метохије налази преко 1.300 српских цркава и манастира. Напади на српску културну и верску баштину истовремено су напади и на идентитет Срба у Покрајини и директно утичу на њихов осећај сигурности.

Упечатљив пример односа непоштовања према српским културним и верским споменицима у Покрајини је и случај манастира Високи Дечани. Манастир, који је од 2000. године више пута био мета напада и гранатирања, и данас због угрожености обезбеђују снаге КФОР-а. Суочен је са низом непријатељских деловања, при чему починиоце не одвраћа ни чињеница да је реч о добру светске баштине. Упркос честим декларативним наводима, чак ни одлука такозваног „уставног суда“ ПИС у Приштини донета пре пет година о потврди власништва манастира Високи Дечани над 24 хектара земље. Поздрављамо оцену генералног секретара УН по овом питању.

Поштовани господине председниче,

Република Србија остаје посвећена изналажењу компромисног политичког решења, као што је предвиђено Резолуцијом 1244, које ће обезбедити трајни мир и стабилност. Чврсто смо уверени да су дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање свих отворених питања.

Као држава посвећена поштовању међународног права и чланица Уједињених нација, Србија се противи сваком покушају успостављања вештачке равнотеже између страна у дијалогу, као и релативизацији одговорности за једностране акте.

Са забринутошћу констатујемо да ни више од осам година након постизања Бриселског споразума, није покренуто оснивање Заједнице српских општина, иако је Београд испунио све своје обавезе из тог споразума.

Бројни су и редовни примери кршења или опструкције од стране Приштине договора постигнутих у оквиру дијалога, у областима енергетике, правосуђа, слободе кретања и посета званичника.

Један од таквих примера је и пресуда којом се Иван Тодосијевић осуђује на две године затвора, а на коју се указује и у Извештају генералног секретара. Директно је прекршен Бриселски споразум, што су констатовали и представници Европске уније. Овим поступком Приштина је нанела несагледиву штету процесу помирења на Косову и Метохији.

Упркос томе што је и из Европске комисије стигло тумачење да је реч о кршењу Бриселског споразума, јер Тодосијевићу је пресуду морао да изрекне панел у којем већину чине судије српске националности, Приштина и даље не предузима ништа тим поводом.

Приштина је наставила и са праксом забране уласка српским званичницима на територију АП КиМ.

Сматрамо да је важно да међународна заједница, а посебно Европска унија, као гарант споразума, чврсто инсистира на томе да привремене институције самоуправе у Приштини приступе имплементацији свих постигнутих договора.

Уважени чланови Савета безбедности,

Као и до сада Република Србија остаје у пуној мери посвећена решавању питања несталих, што потврђује и кроз пуну сарадњу са релевантним међународним механизмима, као и учешћем у раду Радне групе за нестале. Очекујемо да и представници привремених институција самоуправе у Приштини испуне своје обавезе.

Имајући у виду све о чему сам говорио, сматрамо да је међународно присуство на Косову и Метохији у складу са резолуцијом СБ УН 1244 и даље неопходно. Поред УНМИК, важно је и присуство КФОР као главног гаранта безбедности и ЕУЛЕКС због ангажмана у области владавине права. Желим још једном да нагласим да Србија пружа пуну подршку поштовању међународног права, свеобухватном испуњавању резолуције СБ УН 1244 и активностима УНМИК у несмањеном обиму и са адекватним финансијским средствима, како би Мисија испунила мандат који јој је поверен Резолуцијом.

Хвала.Селаковић: Осетили смо у Београду јаку енергију слободољубивих народа и држава

12. окт 2021.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић поручио је данас да је дводневни комеморативни скуп поводом 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља показао, не само да тај покрет није превазиђен, већ да је свежији и млађи него што је био пре 20 или 25 година.
На заједничкој конференцији за новинаре са азербејџанским колегом Џејхуном Бајрамовом после завршетка скупа, министар Селаковић је истакао да се на конференцији у претходна два дана осетила веома јака енергија слободољубивих народа и држава.

Посебно га, навео је министар Селаковић, радује чињеница да су се и овога пута из Београда чуле поруке мира, солидарности и жеље за заједничким радом у изградњи света на основама толеранције и међусобног уважавања.

„Претходних дана из других делова света који нису заступљени у ПНЗ чули смо неке заједљиве изјаве да је Покрет превазиђен. На конференцији се осетила необично јака енергија, енергија слободољубивих народа и држава, посвећених вредностима Повеље УН, принципима дефинисаним у Бандунгу и додатно дефинисаним у Београду, који желе да живе у уређеном свету, да се њихов глас једнако цени као глас свих других”, навео је министар Селаковић.

“Покрет није превазиђен, данас је свежији и млађи него што је био пре 20 или 25 година. Хвала од срца што сте дошли на конференцију и што сте показали поштовање према Србији и Азербејџану”, навео је Селаковић.

Министар Селаковић је изразио велико задовољство и због тога што је Србији указана част да, иако је посматрач у ПНЗ, буде коорганизатор скупа, и поручио да је поносан што смо успели да, упркос пандемији корона вируса, организујемо један изузетан и веома успешан догађај.

Селаковић је посебно захвалио пријатељској Републици Азербејџан, председнику Илхаму Алијеву и уваженом колеги, министру иностраних послова Азербејџана Џејхуну Бајрамову, за кога је навео да је велики пријатељ Србије.

„Посебно задовољство причињава чињеница да смо, упркос неким песимистичним очекивањима, успели у Београду да у претходна два дана окупимо укупно 120 делегација. После Генералне скупштине УН, можемо рећи да је ово био један од највећих мултилатералних скупова у овој години”, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да овакав одзив чланица ПНЗ, посматрача и гостију сведочи о поштовању које ужива тај покрет.

Присуство 120 делегација на скупу у Београду, каже Селаковић, доказ је поштовања према скупу, али и сведочанство посвећености и поштовања према Србији и Азербејџану као коорганизаторима конференције.

Шеф српске дипломатије је рекао да се на маргинама конференције срео са бројним традиционалним пријатељима и партнерима из ПНЗ, а све у циљу продубљивање сарадње.

Министар Селаковић је захвалио на подршци председницима Србије и Азербејџана, Александру Вучићу и Илхаму Алијеву, за које наводи да су без имало задршке подржали организацију овог великог догађаја.

Према његовим речима, у организацији скупа учестовало је више од 6.500 људи, а догађај је пратило више од 300 новинарских екипа.

Министар Селаковић је подсетио и на осниваче ПНЗ, навео да је Јосип Броз Тито био политички геније 20. века и захвалио потомцима неких од оснивача на присуству конференцији на томе што су је учинили још успешнијом.

Министар иностраних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов је, говорећи у име председавајуће земље покрета, констатовао да је скуп у Београду био одлично организован, захваливши Влади Србије, шефу српске дипломатије Николи Селаковићу и председнику Александру Вучићу.  

„Наши заједнички напори дали су посебан резултат и можемо бити задовољни оним што се овде дешавало у протекла два дана… Делегације су похвалиле Азербејџан и Србију на иницијативи да организују овако значајан догађај“, казао је Бајрамов.

Азербејџански министар осврнуо се на поруке учесника скупа, који су подсетили на изворне вредности ПНЗ и потврдили важност мултилатерализма, међународне сарадње и солидарности у свету.Учешће Републике Србије у пленарној дебати 212. заседања Извршног савета Унеска

У оквиру 212. заседања Извршног савета Унеска, које се одржава од 06. дo 20. октобра 2021. године, одржана је пленарна дебата, у којoj је, испред Републике Србије, иступала амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили, стални представник при Унеску. У говору је, између осталог, истакла да Република Србија снажно заговара јачање мултилатерализма заснованог на правилима и међународне солидарности. У том контексту, осврнула се и на Комеморативни састанак на високом нивоу, који Република Србија заједно са Азербејџаном, организује 11. и 12. октобра 2021. г. у Београду поводом 60 - годишњице Прве конференције Покрета несврстаних земаља одржане у Београду 1961. г.

Подвукла је да ће овај  скуп на коме учествују делегације 105 земаља и 11 међународних организација послати важне поруке да је међународна сарадња, заснована на поштовању принципа Уједињених нација, једини начин за постизање општег благостања и просперитета човечанства и да је мир основ за развој сарадње, било политичке, културне или економске.

Осврнула се на главна питања са дневног реда Унеска, као што су стратешка трансформација, спровођење глобалних приоритета и активности Унеска у вези са приоритетним групама, са посебним фокусом на Африку и мале острвске земље у развоју, усвајање Нацрта Средњорочне стратегије и Програма и буџета Организације и Препоруке о етици вештачке интелигенције. Нагласила је важност коју Србија посвећује питањима образовања, заштите културног наслеђа, слободе медија, унапређења медијске и информацијске писмености,  безбедности новинара, као и промоцији разноликости културних израза. Подвукла је да је у овим изазовним временима од кључне важности осигурати да дух консензуса и дијалога настави да превладава у Унеску како би се очувала и промовисала његова јединствена улога у остваривању циљева међународног мира и благостања кроз развој сарадње у областима његовог мандата.

 Састанак на високом нивоу посвећен обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља


Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Састанку на високом нивоу, посвећеном обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља, и том приликом истакао је да је ово јединствена прилика да се разговара о свим питањима од заједничког интереса, као и да се граде нови мостови пријатењства и сарадње."Драги пријатељи, добро дошли кући! Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи душу мира. Основна идеја, око које су се наши претходници окупили када су основали овај покрет, јесте мир", рекао је председник Вучић у свом обраћању, у својству ко-домаћина Комеморативног скупа, и додао да је мир основа развоја политичке, културне и привредне сарадње. Он је захвалио шефовима делегација на присуству и томе што су указали изутену част Србији, као домаћину.

"Велика ми је привилегија и част да смо се данас сви окупили у Београду, где ћете се, надам се у наредним данима, осећати као код куће.", упутио је речи поздрава председник Вучић и нагласио да је уверен да је свет дијалога, мира и компромиса достижан и могућ. Он је поручио учесницима да је ово изузетна прилика да се разговара о будућности и да је међународна сарадња једини пут ка свеукупном благостању и просперитету целог човечанства.


"Упркос бројним успонима и падовима, историја Покрета несврстаних земаља је, уверен сам, успешна прича", казао је председник Вучић и истакао да Агенда 2030 Уједињених нација истиче и промовише три велика циља – мир и безбедност, развој и људска права.

"Имајући у виду поменуту агенду, УН су успоставиле Међународни дан мултилатерализма и дипломатију за мир, а 24. априла 2019. смо први пут прославили тај дан. Србија, као правни наследник Југославије, земље оснивача УН и Покрета несврстаних земаља, поносни је промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних правних норми", указао је председник Вучић и додао да је уверен да Београд, као вишевековни симбол раскрсница цивилизација, тачка контакта и сусрета између Истока и Запада, где се различите цивилизације, културе и религије одувек сусрећу, може да подстакне на дијалог и изградњу нових мостова сарадње.

Председник Вучић је навео да је жеља да се овим догађајем ода почаст првој конференцији Несврстаних у Београду, која је одржана 1961. године, у време блоковских подела, а која је дала велики историјски значај стварању различите визије света.

"Та визија је заснована на узајамној сарадњи и поштовању држава и народа и није било места у њој за доминацију једне државе над другима. Надам се, међутим, да нећемо само да разговарамо о прошлости, већ и о будућности коју желимо заједно да изградимо, јер сам уверен да свет дијалога, компромиса и свет мира и даље јесте могућ и достижан", рекао је председник Вучић и подсетио да је велики број лидера 1961. године, у време глобалних превирања и несигурности, имао храбрости да артикулише алтернативни пут у тадашњем биполарном свету, упркос чињеници да се Покрет тада састојао од држава различитих идентитета, култура, религија и политичких и економских система.

"Не би требало да заборавимо суштинску улогу коју је Покрет одиграо у очувању мира и безбедности у свету и процесу деколонизације који је промовисао једнак друштвени и економски развој свих земаља", подвукао је председник Вучић."Будућност једнаких, где се иста права примењују на све, то је правац којим је овај Покрет кренуо од почетка, то је идеја којој већина земаља у свету и данас стреми. То што ово заговарамо, није само питање интереса сваке појединачне земље, већ један од највећих цивилизацијских корака напред, који овај свет мора да предузме уколико жели да преживи као свет, а не као нека врста кампа у којем нема места за све, чије кључеве држе само они који су богати, а они који пристану да буду експлоатисани, биће ослобођени", истакао је председник Вучић и додао да право да се одлучи о сопственој судбини није грех, већ да је то право које треба да припада свима, без обзира на њихову величину и богатство, снагу или моћ којом располажу.

"Сматрам да ћемо се сагласити да је данашњи свет на многе начине различит од онога из 1961. године. Глобализација, повећана међузависност и развој нових технологија без сумње су учинили планету мањом, али такође су утицали и на нашу свакодневицу. Истовремено, није само реч о броју изазова са којима се суочавамо, који такође не знају за границе, већ је природа свега тога далеко сложенија. Због тога је данас, можда више него икада пре, неопходно да радимо на јачању мултилатерализма и мултилатералног светског поретка", навео је председник Вучић и нагласио да нас сваки нови изазов подсећа да ниједна држава није изолована и самодовољно острво, те да су сарадња и солидарност једини путка индивидуалном и колективном просперитету.
 

"Мислим да је ово основа на којој су чланице Покрета стајале уједињено упркос својим разликама. Покрет несврстаних земаља је био и увек остаје симбол слободољубивог дела света који је спреман да се бори за своју независност, аутономију и суверенитет и дубоко сам уверен да би требало да настави да се бори за ове циљеве, зато што је то нешто за шта се треба борити", казао је председник Вучић и поручио окупљенима да Србија зна колико је та борба тешка."Од свих наших борби, најболнија је она усмерена ка очувању суверенитета и територијалног интегритета, то јест, решавање питања Косова и Метохије. Борећи се за свој суверенитет и територијални интергитет, Србија истовремено брани универзалне принципе Повеље УН и међународног права, али и неке од кључних принципа на којима је основан Покрет несврстаних земаља", закључио је председник Вучић и посебно нагласио да Србија, упркос свим изазовима, снажно остаје посвећена проналажењу компромисног решења које би загарантовало трајни мир и стабилност.

Београд,
11. октобар 2021. године

Фото Председништво/Димитрије ГоллТелефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО

26. септембар 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом, како је генерални секретар рекао, забрињавајуће ситуације на северу Kосова и Метохије.

Председник Вучић је истакао да Србија апсолутно ничим, ни једним јединим својим потезом, није прекршила ни Бриселски споразум, ни Резолуцију 1244, нити је на било који начин угрозила очување мира.

„Седам дана траје потпуна окупација оклопним возилима севера Kосова и Метохије које спроводи Приштина и сви у међународној заједници „громогласно ћуте“, нагласио је председник Србије. „Ипак, сви су изненада забринути када на територији централне Србије угледају српске хеликоптере и авионе, јер ваљда не би требало да постоје, или не би смели да полете док им Kурти или неко из међународне заједнице то не одобри“, истиче председник Вучић.

Србија поштује све међународне споразуме које је потписала, Србија ће се увек понашати одговорно и озбиљно, али Србија и даље пита кад креће формирање ЗСО и када ће Kуртијеве оклопне јединице бити повучене са севера Kосова и Метохије.

На крају, уз захвалност генералном секретару Столтенбергу на коректном односу и жељи да саслуша српску страну, председник Вучић је поставио питање коју је то норму и међународни пропис Србија прекршила? Данас, јуче или било када?

Двојица саговорника договорили су да остану у сталном контакту због неопходности очувања мира и стабилности у целом региону.

Извор/Фото: www.predsednik.rsСелаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ

25. септембар 2021. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је у Њујорку шефове дипломатије 28 држава упознао са економским успесима Србије, али и са ситуацијом на Kосову и Метохији, о чему је разговарао и са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, који му је рекао да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације када је реч о интересима Србије на KиМ.

Сумирајући резултате посете Њујорку у оквиру заседања Генералне скупштине УН, министар Селаковић је рекао да је један од последњих састанака био са министром Лавровом, што је био трећи њихов сусрет у последњих девет месеци.

Шеф српске дипломатије каже да је наравно искористио и ту прилику да упозна министра Лаврова са последњим дешавањима на северу Kосова и Метохије, са ситуцијом у дијалогу Београда и Приштине и са врло јасним и недвосмисленим ставом председника Александра Вучића по питању наставка дијалога и даљих дешавања на KиМ.

„Говорили смо о принципијелној подршци Руске Федерације која је стално присутна не само у Москви, Београду, на терену, него и овде на Ист риверу, од стране делегације Руске Федерације као сталне чланице Савета безбедности УН. Наравно да ћемо ту врсту дијалога наставити и даље да одржавамо. Оно што је министар Лавров рекао јесте да можемо да рачунамо на подршку Руске Федерације и даље када су у питању наши интереси на KиМ“, нагласио је министар Селаковић.

Навео је да је у Њујорку имао прилике да одржи 33 састанка, од чега 28 са министрима спољних послова, које је упознао и са актуелностима везаним за последња дешавања на Kосову и Метохији, али и о нашој принципијелној позицији по питању поштовања међународног јавног права, територијалног интегритета и суверенитета.

Министар Селаковић је рекао да су његове колеге на састанцима поздравиле озбиљан и фантастичан успех Србије у консолидовању економске сцене и у трансформисању онога што је пре седам година било ивица амбиса и економске пропасти до најбрже растуће економије у Европи, што Србија јесте у последње две године.

Пренео је да је већина саговорника подржала наше реформе и исказала велико поштовање према ономе што су председник Александар Вучић и Србија урадили у претходном периоду.

Многи су, каже шеф српске дипломатије, исказали велико интересовање за начин на који је Србија организовала борбу против Ковида-19.

„Било је право задовољство и понос представљати Републику Србију на свим тим састанцима. Велики број колега је потврдио долазак у Београд на Kонференцију 11. и 12 октобра која је посвећена 60. годишњици оснивања Покрета несврстаних земаља“, рекао је министар Селаковић.

Нагласио је да то говори не само о томе колико им је стало да дођу у Београд на конференцију, него и да виде и посведоче ту Србију која се после неколико деценија покушаја да се избори са различитим изазовима поново подиже на ноге, економски је консолидована и окренута ка традиционалним пријатељима.

„То је велика ствар и наша земља ће сигурно током октобра бити једна од тачака на земљаској кугли која ће бити најзначајнија за мултилатеризам, за сарадњу међу државама које деле исте вредности, оне вредности које су уписане у Повељи УН, а које се заснивају на промоцији и  борби за мир, равноправност, поштовање  међународног јавног права и права сваке државе да у складу са жељама свога становништва тражи свој пут ка срећи и бољем и уређенијем друштву“, рекао је министар Селаковић.

Навео је да ће у Београд на конференцију поводом годишњице Покрета несврстаних земаља доћи и министар спољних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов, те нагласио да са Азербејџаном имамо стратешку сарадњу и учестале контакте.

„Договорили смо се да након конференције у Београду што пре реализујемо његову билатералну посету Србији“, рекао је министар Селаковић.

Пренео је да је договорено да се сарадња интензивира и да се финализују они договори који треба да буду потписани, а након тога реализовани када дође до сусрета председника Србије Александра Вучића и председника Азербејџана Илхама Алијева.

Министар Селаковић каже да је Министарство спољних послова недавно добило и свој сектор за економску дипломатију, од кога су велика очекивања, а један од задатака је и продубљивање сарадње са Азербејџаном.Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност

25. септембар 2021. године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је данас на то да је Приштина озбиљно угрозила локалну и регионалну стабилност након што је послала на север Космета тешко наоружане специјалне јединице које демонстрирају бруталност према мирном српском становништву.

Брнабић је говорила на генералној дебати светских лидера, у оквиру 76. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку.

Говор премијерке преносимо у целини:

Г. Председниче,

Г. Генерални секретару,

Екселенције,

Даме и господо,

Велика ми је част да вам се данас обратим у име грађана Републике Србије.

Уважене Екселенције, г. Абдула Шахид, г. Волкан Бозкир и г. Антонио Гутереш, желим да вам захвалим на активном ангажовању, посвећености и лидерству које показујете током ових тешких времена за Уједињене Нације и целокупно човечанство.

Србија дели ваше убеђење и у потпуности смо опредељени да пружамо подршку вашим напорима.

Ове се године састајемо у одлучујућем тренутку у нашој историји.

Ковид-19 је уздрмао наше темеље до сржи.

Истовремено, све више смо сведоци и осећамо ефекте промене климе.

И, коначно, видимо значајна померања у глобалним партнерствима и савезима, трговинске ратове између традиционалних партнера и савезника, протекционизам уместо отворености и слободног тржишта и свеукупну неизвесност која је без преседана.

Неки од проблема који притискају и који су крајње емотивни, које ми имамо локално, на Балкану, још увек су нерешени и док ми покушавамо – а Србија је посебно овоме посвећена – да променимо будућност заједничким радом и стварањем савеза, кроз иницијативе као што су Берлински процес или Отворен Балкан, други покушавају да наруше ове процесе и уместо да се фокусирају на будућност, желе да поново створе прошлост – без обзира колика би цена тога могла бити.

Али, дозволите да кренем са темом Ковида:

Пандемија Ковид-19 је изнела на видело критичне слабости у архитектури глобалног управљања. Запретила је да избрише прогрес многих народа постигнут задњих година.

Довела је народе на раскрсницу између изолације и сарадње, између панике и наде, између хаоса и реда.

Пандемија је довела у питање неке од основних принципа отвореног и кооперативног међународног поретка.

Глобалне размене, међународна комуникација, прекогранична трговина, сви су они забележели огроман пад.

Полицијски час, ограничења слободе и закључавања читавих друштава створили су неизвесност у многим сегментима индивидуалних живота наших грађана или – исто тако – наше сопствено индивидуално виђење онога шта слобода у данашњем свету уопште значи.

Када се ради о Србији, ова пандемија је запретила да уруши све што смо радили и што радимо протеклих 7 година, да уништи све резултате и достигнућа тешких реформи које смо почели у 2014. години, и да нас поново баци у времена високе стопе незапослености, растућег јавног дуга, дефицита који се није могао контролисати и свеукупног очаја.

Умногоме, као и у било којој другој земљи, Ковид-19 је испробао жилавост наших народа и, овог пута, за разлику од времена глобалне финансијске кризе – која је била много ограниченија у обухвату и неупоредива са пандемијом Ковид-19 у смислу последица – Србија се држала снажно.

Реформе које смо предузеле у време пре Ковид-19 учиниле су нас да будемо отпорнији него икада раније.

Фискална консолидација, буџетски суфицит који смо имали, ефикасно и предвидиво инвестиционо окружење постали су животна линија која нас је спасла од рецесије за време пандемије и која нам је обезбедила да смо могли да пружимо подршку нашим грађанима и нашој привреди током ових најтежих времена.

Упркос ефектима кризе, Србија је успела да очува финансијску и економску стабилност. У 2020. години смо забележили пад БДП од само 0.9 одсто – што је био један од најбољих резултата у Европи. Наш јавни дуг је остао испод 60 одсто од нашег БДП, просечна зарада је наставила да расте за скоро 10 одсто, док је упркос пандемији број запослених порастао за преко 3 одсто.

Опоравак је у овој години снажнији од очекиваног – раст нашег БДП ће бити приближно 7 одсто, a можда чак и већи.

Пре пандемије смо отворили наше границе улагању, технологији и идејама, и успели смо да створимо мирно и стабилно окружење које нам је омогућило да спроводимо брзу домаћу трансформацију, чији је темељ економија заснована на иновацијама и знању.

Иновативна напредовања која смо учинили омогућила су нам да диверзификујемо своје способности када нас је погодио вирус – преко e-Управе, онлајн образовања и дигиталних уџбеника или централног софтвер система за успешно увођење вакцинације.

Много смо уложили у здравствену инфраструктуру и оснажили здравствени систем да бисмо одговорили на текућу кризу, вечно захвални здравственим радницима за њихову пожртвовану борбу.

Наша одлука да оставимо геополитику по страни, а да у центар наших мера ставимо људе, јесте разлог због кога смо могли да набавимо вакцине брже од већине других земаља.

Нисмо вршили дискриминацију између произвођача, нисмо марили да ли су вакцине са истока или запада, већ смо изабрали да преговарамо са свим произвођачима вакцина за које су регулаторни органи сматрали да су безбедне. Ова отвореност нам је пружила могућност да купујемо вакцине из целог света, дајући нашим грађанима јединствену слободу да бирају вакцину коју првенствено желе.

Екселенције,

Србија верује у солидарност између народа, мултилатерализам и у пружање помоћи другима када им је потребна.

Од почетка ове године спроводимо мисију за коју смо се определили – подршка нашим суседима, као и свима којима је то потребно, са вакцинама против Ковид-19, а дозволили смо и страним држављанима да дођу у Србију да приме вакцину која ће им спасити живот.

Укупно, Србија је донирала или издвојила преко милион доза вакцина – од који је 230.000 доза било за регион; 300.000 доза за стране држављане који су дошли у Србију да се вакцинишу; и додатних 570.000 доза за земље Африке и Азије.

Ми ћемо и даље то да чинимо, у највећој могућој мери, и све док Ковид-19 не буде иза свих нас.

Због тога смо такође предузели кораке да набавимо технологију за производњу најмање два типа вакцина против Ковид-19 да бисмо помогли побољшању глобалног приступа тако да можемо сви да будемо безбедни и да се осећамо победнички.

Међутим, као што су изјавили званичници неких од највећих нација током ове Генералне скупштине, постоје и друга горућа питања која сви ми треба да решимо без одлагања и храбро – а то је промена климе.

Србија је удвостручила своје напоре да учини нашу земљу безбеднијом и чистијом за све њене грађане и да тако радећи допринесе борби против промене климе и борби за заштиту животне средине.

Снажно смо посвећени спровођењу одрживих развојних циљева и Париског споразума о промени климе. Посвећени смо глобалним напорима и наставићемо активно да радимо на испуњавању наших обавеза по основу Оквирне конвенције УН о промени климе.

Управо треба да поднесемо наше ревидиране Национално утврђене доприносе овом критичном глобалном напору. Већ смо најавили намеру да смањимо гасове стаклене баште за најмање 33.3 одсто у поређењу са 1990. годином и за 13.2 одсто у поређењу са 2010, коју у овом тренутку уграђујемо у наша енергетска и климатска стратешка документа.

Стратешки радимо на планирању и на улагању у овај сектор. Ова су улагања екстремно скупа, потребне су године и деценије посвећености и систематског приступа - али ми смо јасно већ на путу ове трансформације.

Даме и господо,

Од свих изазова са којима се суочавамо, онај који Србију највише забрињава јесте одржавање мира и стабилности у јужној српској покрајини Косову и Метохији.

Већ више од две деценије непрестано скрећемо пажњу међународној заједници на проблеме са којима се суочава неалбанско становништво на Косову и Метохији. Физичка безбедност, поштовање и заштита људских права, посебно мањинских заједница, далеко су од задовољавајућих.

Сведоци смо сталног повећања броја напада уперених на Србе, њихову имовину и верско наслеђе на Косову и Метохији.

За илустрацију, било је 55 оваквих инцидената у 2014, 62 у 2016, 71 у 2020, и 100 од почетка ове године. Укупан број напада у 2020 је био превазиђен већ до јуна ове године.

Према подацима УН, Косово и Метохија је још увек територија са најмањим бројем повратника (интерно расељених Срба) од свих пост-конфликтних подручја у целом свету!

Даћу вам само неколико примера да бих дочарала како изгледа живот Срба на Косову и Метохији.

11. маја је нападнута кућа Пумпаловић Радоја, старог 81 годину, повратника на Косово и Метохију у село Дубрава, општина Исток. Ово је био 5. напад на њега у истој години. Понављам … он има 81 годину.

Од јуна 2021. године изведено је више напада на Драгицу Гашић, жену која има 59 година, прву Српкињу повратницу у Ђаковицу после 22 године од завршетка сукоба. Напади укључују каменовање њеног стана, забрану да купује храну у локалној продавници и петиције организације цивилног друштва којима се захтева њено исељење из града.

На дан 2. јула, у селу Гојбуљи близу Вучитрна, група Албанаца је напала Перић Николу старог 13 година. Напад се догодио када се он враћао кући из школског игралишта са три друга.

Напади на српске средњовековне цркве, манастире и споменике на Косову и Метохији чине да су они неки од најугроженијих локалитета културне баштине у Европи.

Mанастир Високи Дечани се недавно нашао на списку „Europa Nostra“ као један од 7 најугроженијих локалитета баштине у Европи у 2021. Саветодавни панел „Europa Nostra“ је констатовао да су Дечани једини споменик у Европи под снажном војном заштитом непрестано у периоду од 20 година, иако представља споменик од највећег историјског и културног значаја за Европу и свет.

Ова спирала насиља која се дешава на Косову и Метохији кулминирала је почетком ове недеље. Под изговором спровођења нових правила за регистарске таблице на колима, Приштина је распоредила тешко наоружане специјалне јединице на северу покрајине.

Ово је још једно брутално кршење Бриселског споразума и ово ирационално демонстрирање силе је запалило већу кризу. Пореметило је испоруку хране и лекова српским заједницама на северу покрајине. Локални Срби који су се мирно окупили да протестују против ове мере сачекани су са сузавцем и бруталношћу полиције, тако да то озбиљно прети локалној и регионалној стабилности.

Упркос свим изазовима и дневним провокацијама, Србија остаје снажно опредељена изналажењу решења на бази компромиса, које ће обезбедити трајан мир и сталност.

Дијалог и спровођење постигнутих договора – једини су прави пут за решавање свих отворених проблема.

Међутим, скоро 9 година од постизања Бриселског споразума, као првог споразума о нормализацији између Београда и Приштине, оснивање Заједнице српских општина – кичме овог споразума – још увек није чак ни почело.

Желела бих да апелујем, још једанпут, на међународну заједницу, и посебно Европску унију као гаранта Бриселског споразума, да чврсто инсистира да Привремене институције самопроглашене Владе у Приштини почну да спроводе све постигнуте договоре.

Република Србија, бранећи свој суверенитет и територијалну целовитост, истовремено брани међународно право, Повељу УН, правно обавезујућу Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, и врховно овлашћење Савета безбедности када се ради о очувању међународног мира и безбедности.

Посебну пажњу придајемо значају активности мисије УН на Косову и Метохији и од ње очекујемо да настави са спровођењем свог мандата у Покрајини у складу са овом резолуцијом.

Поштовани пријатељи,

Наша генерација дели заједничку судбину савременог света, која постаје све сложенија у смислу геополитике, технологије, здравља, климе. Суочена са таквим изазовима Србија ће наставити да негује партнерске односе на предвидљивој и транспарентној основи.

Наставићемо да спроводиимо реформе владавине права на нашем путу у ЕУ, што је наш стратешки спољнополитички циљ. Овај циљ видимо као неодвојив од постизања одрживог мира, стабилности и просперитета.

Ми ћемо бити домаћин, заједно са Републиком Азербејџан која у овом тренутку председава Покретом несврстаних, комеморативног дотађаја на високом нивоу којим се обележава 60. годишњица Прве конференције Покрета несврстаних земаља која је одржана у Београду 1961. године. Унапред се радујемо што ћемо бити домаћини нашим пријатељима из свих делова света у Београду, у октобру ове године.

Даље ћемо јачати сарадњу на целом Балкану, преко иницијативе Отворен Балкан и Берлинског процеса, отварањем граница, усаглашавањем разлика и даљим интегрисањем нашег региона.

У закључку,

Током протеклих 7 година Србија се трансформисала: покренули смо економски опоравак, створили шансе за младе људе, подстакли смо технолошки бум и побољшали позицију Србије у иностранству. Прогрес који смо учинили омогућио је Србији да се снажније суочи и преживи пандемију.

Свет се сада суочава са прекретницом. Опоравак од Ковид-19 и одржива обнова неће бити могући ако се проблеми, стари и нови, не буду решавали заједничким снагама и колаборативним међународним акцијама.

Научили смо једну важну лекцију из ове пандемије: уколико нисмо сви безбедни, нико није безбедан – према томе, или сви можемо заједно да победимо, сви ми – без обзира колико били богати или сиромашни, велики или мали, из Европе, Азије, Африке, Америке, Аустралије, или да заједно пропаднемо.

Али, ако ништа друго, пандемија Ковид-19, као и проблем промене климе, требало је да нас науче да се држимо једни других.

Хвала вам.

Извор: www.srbija.gov.rsПредседница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће

22. септембар 2021. године

Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас видео-поруком на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће, који је отворио председник САД Џозеф Бајден.

На самиту видео-порукама учествује велики број светских лидера и званичника међународних организација, између осталих и генерални секретар УН Антонио Гутереш, председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, британски и канадски премијер Борис Џонсон и Џастин Трудо, немачка канцеларка Ангела Меркел и многи други.

Премијерка је у поруци истакла да је Србија била међу првим европским земљама која је набавила ковид вакцине, а да је она била први европски премијер који је примио вакцину.

Захваљујући годинама улагања у дигитализацију и развоја еУправе, успели смо да организујемо компликовани и сложени процес вакцинације веома ефикасно и то на начин да буде фокусиран на грађане, објаснила је она.

Међутим, како је додала, од самог почетка били смо свесни да ово није само ствар наших грађана и само наша борба. У борби против пандемије Ковид-19 или смо сви безбедни или нико није безбедан.

Управо зато, поред набавке вакцине за наше грађане, донирали смо вакцине и грађанима региона западног Балкана, али и другим земљама, подсетила је она и прецизирала да је Србија донирала 230.000 доза вакцина региону, вакцинисали смо стране држављане у Србији са приближно 300.000 доза и издвојили смо 570.000 доза вакцина за земље Африке и Азије.

Брнабић је напоменула да је Србија већ започела са производњом ковид вакцине од једног произвођача, а да ће до краја године започети производњу и од другог, јер на тај начин желимо да помогнемо и подржимо све људе и земље којима су вакцине потребне.

Ово је пандемија у којој или ћемо победити заједно или ћемо изгубити заједно, али морамо да се боримо заједно, поновила је премијерка.

Зато Србија подржава циљеве овог глобалног самита, нагласила је она и ислазала захвалност Сједињеним Америчким Државама и председнику Бајдену што су организовали самит и подржали заједничке напоре у борби против пандемије Ковид-19.

Вакцине су једини излаз у борби против пандемије, закључила је Брнабић.


Извор/Фото: www.srbija.gov.rsОбележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

15.09.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас централној манифестацији посвећеној обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе на Савском тргу.

"Ваша Светости,поштовани члане председништва Босне и Херцеговине господине Додик,уважена председнице Републике Српске госпођо Цвијановић, уважени председниче Народне скупштине Републике Србије господине Дачићу, уважена председнице Владе Републике Србије госпођо Брнабић, Ваше екселенције, часни оци, драги пријатељи,

Краљ Петар Први Карађорђевић, уручио је јуна и новембра 1911.  године 51 пуковску заставу својој војсци.

Ниједна, понављам ниједна, од тих застава није заробљена, што је преседан у историји модерног ратовања.Јунаци којима је поверен задатак да се старају о тим заставама, прошли су све битке балканских и Првог светског рата, да би баш на данашњи дан 1918. године, јуришајући испод тих барјака, победоносно кренули у пробој Солунског фронта.  Слава нашим великим, српским јунацима!

Нашим прецима, јунацима Колубаре, Цера, Куманова, носиоцима Карађорђеве звезде и Албанске споменице, српска тробојка, црвено-плаво-бела, била је и већа и важнија и преча од живота, јер их је опомињала да слобода Србије нема ни цену, ни алтернативу.  Зато су барјактари гинули, али су заставе преживеле.

Због њих, због свих других који су под том заставом, под тим именом, за ту славу, дали животе, данас обележавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, можда и најважнији наш празник, који нам јасно говори ко смо, одакле долазимо, и где идемо.

То је празник нашег идентитета, оног у којем се сједињују језик, култура, традиција, вера, али и вредности на којима почива читаво друштво, вредности које једну државу чине цивилизованом, уређеном, способном да памти, али и да зна шта јој је и зашто чинити.

Датум који смо изабрали, 15. септембар, је датум пробоја Солунског фронта, онај дан у којем, заједно, леже и наш бол и наша слава, који чине први део оне Ренанове дефиниције нације, по којој је она заснована на заједничкој патњи, слави у прошлости, али и заједничком плану за будућност.

Тог 15. септембра, 1918. године, једини план је била слобода, ка којој су српске трупе јурнуле уз чувену наредбу Живојина Мишића: У смрт, само не стајте! Напред, у отаџбину!

Тај дан је био први у низу истих таквих плебисцита, на којима смо, без обзира на крваву цену, бирали, наново и наново, Србију и њену слободу.

И данас је, баш зато, важно, да славећи све жртве, сваку кап крви коју су пролили, сваку кост коју су посејали, на још једном плебисциту усвојимо свој нови план за будућност. Ону, у којој ћемо стајати под истом заставом, знајући да је она застава слободе, и застава мира, али и застава будућности.

Застава нашег јединства у намери да сачувамо идентитет и право да будемо то што јесмо, један те исти народ, који не жели да било шта од било кога узме, да било кога угрози, него само да за себе издејствује исто оно право које признаје  другима. Право на име, на историју, културу, језик, веру, традицију и право на постојање.

То је право на достојанство, право на сећање, али и право на оно на шта иначе нико не може да нас натера, а многи и даље покушавају, безуспешно - право да сами одлучимо и када ћемо и шта да заборавимо.

И себи, и другима.

Није увек све било сасвим светло током историје, и најчешће према нама самима, понекад и према другима, али, бар на овим просторима, не постоји нација која је прошла кроз толику таму, и ону гробну, нација која је поднела толику жртву да би угледала светло и постала нација, слободна.

Шта ћемо од свега тога да заборавимо, а многе ствари морамо, тек да не бисмо вечно живели у прошлости, може да буде искључиво наш избор, а не одлука било кога са стране.

И одмах да буде јасно, ову заставу, све оне који под њом и због ње леже, заставу нашег страдања, заставу наших костију, наших јама, логора, деце коју су нам узели, сасвим сигурно  никада нећемо заборавити и са поносом ћемо је носити.

У њој, и то је још једна важна лекција коју морамо да научимо, јесу и све наше бесмислене поделе, сви пропали снови које смо сањали, свака грешка коју смо направили, али оно што у томе јесте битно је то да, и таква, та застава наша,  представља оно јединство које се заснива на чињеници да нисмо савршени, да јесмо различити, али и да знамо да је лепота заједништва, лепота заставе, управо и у томе.

Баш зато, наша црвено-плаво-бела тробојка није никакав позив на једноумље, већ потпуно супротно супротно, на чување свих наших разлика под једном, истом заставом.

Под симболом слободе, идентитета, постојања, права на живот, јер то јесу услови за различитост.

Робови су сви исти, поробљени. Слободни људи се разликују, зато што су слободни.

И то је нешто што мора да важи за све људе на Балкану, без обзира на то где живе. Да буду слободни, у истој мери, са истим правима, са својим језиком, вером, културом и традицијом.И није то никакав посебан српски свет, за који нас оптужују, то је, једноставно, свет слободних, свет оних са својим именом, са правом да гласно и без последица могу да га изговоре, увек, и на сваком месту.

Никада више за српску тробојку никоме нећемо да се извињавамо. Носићемо је са поносом увек, и свугде. За нас не постоји ништа важније и прече од јединства нашег народа.

И то, по нама, мора да важи за све народе на Балкану, без икаквих изузетака, а поготово без сталних покушаја да се некоме,  Србима, пре свега, дозволи понекад име, али и да се, уз то име, дода и жиг кривице.

Овај наш празник јединства и слободе, ова наша застава,имају и ту улогу, они су доказ да то, бити Србин, не значи и бити крив, не значи носити терет осуде, већ, управо супротно, они говоре да уз то име иде понос.

Понос због Мишара, Делиграда, Ћеле куле, и Такова, Куманова, Милоша, Ђорђа, Михајла, понос због Колубаре, Цера, Кајмакчалана, понос због Петра и Александра, свих живота датих за један леп, најлепши покушај свих антифашиста да сачувамо слободу и у то најтеже време, али и због мученика из Пребиловаца, Јадовна, Јасеновца, које никада више не смемо да заборавимо, као што смо заборављали 70 година.

И то смо ми. То је Србија. То је нова Србија, другачија Србија, поносна Србија, која ни од кога ништа не тражи и која никога неће да моли, која само хоће да има права, баш као што имају сви остали, и ништа више, али и ништа мање.

То је језик, наш српски језик, језик и Меше Селимовића, и Иве Андрића, и Милоша Црњанског. То је култура коју смо стварали, то је вера без мржње, то је наше биће, то нас одређује и чини достојним народом.

То нам, на крају, даје снагу, наук, да у овом веку, чији темељи су нам данас у рукама, тражимо мир и да своју снагу, величину, откријемо у  животу, у ономе што га чини бољим, у раду, у великим подухватима прављења путева и мостова, у повезивању, у фабрикама, новим болницама, у знању и вери да умемо, можемо, једнако, или више од свих других.

И као што се ми поносимо прецима који су за слободу давали животе, тако сутра наши потомци треба да се поносе нама, који их учимо како се за слободу живи и како се, у слободи, живи.

И треба да их научимо како се памти, и како се, само својом вољом, заборавља. Како се заслужује достојанство и како се поштује темељ.

А темељ јесте то име, Србија, под којим су толики непознати сахрањени. И та наша застава, у коју су уткали своје животе, да остану препознати. И слава, Отаџбина, која своју децу види, чује, и помаже, ма где она била.

Темељ је и овај празник, празник нашег идентитета, наше историје, али и наших различитости које, опет, дају и славу и бол у прошлости, и јасан план за будућност.

И хоћу да кажем велико хвала нашем народу у Републици Српској, хоћу да кажем и велико хвала његовим представницима, који су овде, хоћу да кажем велико хвала и нашем народу у Црној Гори и његовим представницима, онима који се не стиде да кажу да су Срби, хоћу да кажем и велико хвала нашем мученичком народу на Косову и Метохији, њиховим представницима, који су вечерас овде, са нама, али и да кажем велико хвала свима онима који данас нису смели да истакну своју, српску заставу због претњи њихових режима у региону, да им кажем  хвала, јер знам да су њихова срца вечерас овде, са нама и да куцају за наш, за свој српски народ.

И дозволите ми, на крају, да кажем да оно што ћу да радим, колико год будем могао, свом снагом, свим срцем, свом душом, онолико времена колико је остало, водићу Србију да буде још јача, снажнија, да може да помогне Републици Српској, никада не дирајући у права Босне и Херцеговине, да помогнемо нашем народу и у Црној Гори, и на сваком месту, и да заштитимо сваког српског човека од прогона, да нам се никада више не понове ни Јасеновац, ни Јадовно, ни Пребиловци, ни Олуја, ни Бљесак, ни погроми из 2004. године. И то је наш завет!

Нека живи српско јединство, слобода наша и наша црвено-плаво-бела тробојка! Нека живи Република Српска!

Живела Србија!"


Извор/Фото: Председништво/Димитрије Голл
 Учешће представника Сталне делегације Републике Србије при Унеску на пленарном састанку Покрета несврстаних земаља у овој Организацији

Представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску учествовали су 10. септембра 2021. г. на пленарном састанку Покрета несврстаних земаља (ПНЗ) у овој Организацији. Том приликом, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили је најавила одржавање у Београду комеморативног скупа на високом нивоу поводом обележавања 60-годишњице Прве конференције ПНЗ која је такође била одржана у нашој престоници. Скуп ће се одржати 11-12. октобра 2021. г, у организацији Републике Србије и Азербејџана као актуелног председавајућег ПНЗ. Уз осврт на историјску и актуелну улогу ПНЗ и симболизам Београда као родног места Покрета, амбасадор Растовац Сиамашвили је подвукла спремност Републике Србије за даље продубљивање наших веза и сарадње са чланицама ПНЗ и изградњу нових мостова међу нама, укључујући и у областима деловања Унеска.Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“

05. август 2021. године

Председник Репулике Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ и поручио да Србија памти!

„Данас, када поново подсећамо себе на оно што се догодило августа 1995. године, на ужасан погром, протеривање више од 250 хиљада Срба, на егзодус и етничко чишћење, ми, истовремено, и коначно, подсећамо себе на то ко смо, шта смо, одакле смо и куда идемо. Хвала вам свима што смо вечерас сви заједно и што показујемо колико волимо свој народ“, рекао је председник Вучић и додао да нећемо заборавити све оно кроз шта су Крајишници морали да прођу.

„За нас то нису само страшне бројке страдалих“, поручио је председник Вучић и нагласио да Србија неће заборавити.

„Никада као данас се није прекрајала историја. Зато хоћу да све нас подсетим не само на оно шта су други нама чинили, не желећи да постојимо, већ и на оно што смо сами себи чинили, баш као да не желимо да постојимо“, казао је председник и напоменуо да никада више не сме да се понови да Србија заборави своје тихе хероје.

Председник Вучић је нагласио да никада више не смемо да покривамо очи, и уши, и уста, пред нечим што јесте био погром и суноврат сваке људскости.

„Правити се да то није тачно, избегавајући да кажемо, злочин је не само према жртвама, него и према нама самима, сваком живом Србину, Крајишнику, према Србији и њеној будућности“, рекао је председник Вучић и подвукао да људи само ако памте могу да се усправе и живе и са собом и са другима без зазора, страха и сумње.

 

Председник Вучић је истакао да Србија мора да се бори за мир и за колевке са децом, као и да нас заборав поништава и брише и из историје и из будућности, одузимајући нам право на свако сутра.

„Наша мисија је срећна будућност за нас и за ново поколење! Данашња Србија почива на јасном идентитету и на култури сећања“, указао је председник Вучић и подсетио да је урађено све оно што је деценијама запостављано, као и да је снажна Србија постала господар своје судбине.
 

„Нека је вечна слава српским мученицима који су страдали у „Олуји“ и у свим погромима. Ваша деца су у својој Србији, збринута, вољена и успешна. Мирно спавајте соколови српски, будућност ваше деце је наш завет“, закључио је председник Вучић и захвалио свима који су показали вечерас како се воли своја земља и да Србија памти.

Извор: www.predsednik.rs
Фото: www.predsednik.rsПредседник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер

22. јул 2021. године

Ми смо се одлучили - наш циљ јесте и остаје ЕУ, истакао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу немачком дневнику „Ханделсблату“ и да за Србију не постоји никаква алтернатива, али нагласио и да је Кина важан партнер Србији, а задатак државе да води бригу о интересу својих грађана.

Он је тако одговорио на питање шта ће Србија изабрати када једном буде морала да бира између тесних односа са Пекингом или ЕУ. Вучић је нагласио да Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ

„Нас повезује историја, заједничка култура, чланице ЕУ су без премца већ сада наши најважнији партнери“, објаснио је и додао да је трговинска размена Немачке и Кине 3.000 пута већа него Србије и Кине, а, приметио је, и поред тога се послови Србије са Кином приказују као проблем.

На констатацију да немачка канцеларка Ангела Меркел није честитала стоту годишњицу КП Кине, а да је он то учинио, одговорио је да Србија није Немачка, већ мала земља. На додатно инсистирање шта ће урадити Србија ако мора да бира између ЕУ и Кине подвукао је да се Србија већ одлучила, да јој је био и остао циљ чланство у ЕУ.

„Наши највећи инвеститори су из ЕУ. На ЕУ отпада 67 одсто наше трговине. Плус 17 одсто са земљама региона које се све налазе на путу ка ЕУ. Без ЕУ не можемо преживети“, додао је он.

„Али можемо ли много тога доброг спровести са Кином - наравно. И то чинимо, као и Немачка“, истакао је Вучић, а на примедбу да се критикује квалитет пројеката Пута свиле, пре свега због кинеских радника, одговорио да је квалитет путева или мостова, коју Србија гради са Кином, одличан.

„Дајемо посао онима који нам поднесу најбољу понуду. Због тога кажем Европљанима који критикују кинеске пројекте у нашој земљи - понудите нам пројекат за један евро више и добићете га“, нагласио је он.

С тим у вези је указао да Србија са 600 милиона евра помоћи ЕУ гради железничку пругу ка Северној Македонији, наводећи да је понуда била боља од кинеске.

„Често се говори о прузи према Будимпешти са 180 километара кроз територију Србије коју финансира Кина. Али пруга која се гради уз помоћ ЕУ од Београда до северномакедонске границе је дупло дужа и нико не говори о томе. Све је сувише политички“, констатовао је он.

Упитан да ли поздравља планове ЕУ и САД о алтернативној иницијативи Путу свиле, Вучић је рекао да подржава све што доноси предности нашем региону.

„Кинези желе да прошире свуда своје присуство, али многи процеси на Западу, искрено речено, су ефикаснији и без проблема. Морамо још много да учимо од Запада, али пристижемо“, казао је Вучић.

Он је указао да је Кина важан партнер Србији и додао да када је почела консолидација државних финансија 2014. наша држава је добила добре услове од Кине за развојне пројекте.

Он је навео и да је на истоку Србије, на молбу ЕУ расписан конкурс за рудник бакра, да шест месеци ниједно европско предузеће није дало понуду, те да су га преузели Кинези.

„Наш посао је да бринемо о људима“, поручио је он.

Подсетио је да је српска привреда у осам и по година порасла за 52 одсто, што за ЕУ значи да би Србија могла бити снажна чланица и мотор за цео регион.

Објашњавајући како се Србија тако добро економски развија он је указао да Србија има одличну радну снагу, која говори енглески, да су друштво и администрација дигитализовани, и да има и најфлексибилнији закон о раду у Европи, као и консолидоване јавне финансије.

Подсетио је да је раније јавни дуг био на 78 одсто БДП, а данас је смањен, захваљујући снажним растом привреде, на 52 одсто.

„Можемо себи приуштити да инвеститорима дамо подстицај за долазак“, додао је он и истакао да Србија нуди помоћ инвестицијама, али да на пример за долазак Центра за развој „Континентал“ мотив нису биле субвенције.

Указао је да је само Србија у овом региону пре пет, шест година покренула дуални образовни систем, који имају Немачка, Швајцарска и Аустрија, да је на десетине хиљада људи у дуалном образовању, а да то цене страни инвеститори, који, уз то, могу тесно сарађивати и са универзитетима.

Немачка, навео је, је најважнији трговински партнер и највећи инвеститор.

Почели смо доласком малих текстилних предузећа из Турске, а сада долазе пре свега велике немачке фирме. Данас у немачким компанијама у Србији ради 71.000 људи“, објаснио је он.

Вучић је казао да је веома важна европска перспектива за инвеститоре, наводећи да „Никек“, „Тоји Тајерс“ или „Мицубиши“ долазе из Јапана у Србију јер је наша држава на стабилном европском путу.

Упитан да ли верује да ће Србија у догледно време постати чланица ЕУ, казао је да се он не жали.

„Сигурно је да смо добили 45 милијарди евра помоћи ЕУ, да бисмо економски били много даље. Уместо тога смо добили од ЕУ 1,6 милијарди евра. Навикли смо да наше успехе сами остварујемо“, рекао је Вучић.

Председник Србије је подсетио да су у Хрватској раније плате биле 2,2 пута веће него у Србији, а данас су веће за свега 1,7 пута.

„Затварамо рупу сопственим снагама. Ако би постали чланица ЕУ онда засигурно не би тражили највеће субвенције“, уверава он.

Рекао је да српски пут следи немачки пут ка Европи, и да Србија жели фер шансу.

„Верујем речима Меркелове. Она је на крају свог мандата и не би морао више да је хвалим. Али она нам је дала стабилност, слободу путовања у ЕУ, помогла у мигрантској кризи 2015. године и министра привреде Алтмајера и друге замолила да тесно сарађују са нама“, подсетио је он.

На питање да ли има назнаке да ће и нова немачка влада подржавати тако Србију, Вучић је изразио уверење да ће тако бити.

„Познајем Армина Лашета, разговарао сам са њим као премијером Северне Рајне Вестфалије. Веома је паметан и разуме ситуацију на Балкану, и засигурно ће као нови канцелар наставити политику Меркелове према нашем региону“, додао је он.

Вучић је, такође, изразио уверење да Русија, ако би се конкретизовало приступање Србије ЕУ, не би слично реаговала као у случају Украјине и да је ту реч о сувереној одлуци Србије.

На додатно питање с тим у вези Вучић је указао да је увек када би се састајао са Владимиром Путином, а било је 18 или 19 састанака, говорио да је захвалан за традиционално тесно пријатељство са Русијом, али и да се Србија налази на јасном ЕУ курсу.

„Упитао је да ли је то наш избор и ја сам одговорио „да, чланство у ЕУ је наш циљ“, додао је он.

Када је реч о „Косову“ Вучић је нагласио да је потребан компромис у вези овог питања.

„Само тако може бити одрживог мира. Србија, а и ја желимо мир. Престанимо са лудостима прошлости. Тада цео регион може постати мотор новог раста за Европу“, рекао је Вучић.


Извор: Танјуг
 Србија остварила велики успех у области дигитализације

20. јул 2021. године


Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на скупу посвећеном дигитализацији и ИТ сектору, који је одржан у Њујорку, да је, откако је постала премијерка, најпоноснија на успех Србије у области дигитализације.

Брнабић, која борави у дводневној посети САД, рекла је да је, када је у августу 2016. године изабрана за министарку државне управе и локалне самоуправе, желела да учини све да промени јавну администрацију и оно што јој је као грађанину сметало.

Она је навела да је, када је ступила на дужност премијера, знала шта су јој приоритети и да најпре треба да се дигитализација подигне на виши ниво, да почне реформа образовања и да се ради на јачању економије. 

Веровала сам у земљу која верује у народ, јер је српски народ креативан. Од 1. јуна 2017. године почели смо да радимо као е-Влада, односно да размену података вршимо електронским путем, навела је председница Владе.

Према њеним речима, наши грађани нису више морали да иду, рецимо, у Пореску управу, а од тада је јавна администрација разменила 50 милиона докумената, што значи да грађани нису морали да иду од канцеларије до канцеларије по 50 милиона папира.

Брнабић је истакла да је поносна и на оно што је урађено на пољу образовања откако је на челу Владе, прецизиравши да је у септембру 2017. године уведено програмирање као обавезан предмет у основним школама.

Нико није веровао да то можемо да урадимо, али смо сарађивали са приватним сектором и неким друштвеним организацијама и успели смо у томе. Тренутно смо много испред бројних земаља у Европи и свету, рекла је премијерка.

Председница Владе је указала на то да је ипак најпоноснија била када је постављен камен темељац за научно-технолошки парк у јужној Србији, напоменувши да до сада наша земља има четири научно-технолошка парка.

Она је истакла да је Србија од тада постала једна од најуспешнијих земаља у свету на технолошком пољу, при чему је по неким параметрима међу десет држава у свету, а у неким међу пет, оценивши да је то доказ да се земља може брзо мењати.

Премијерка је, одговарајући на питање о вакцинацији, нагласила да наша држава никад то није гледала као геополитичко питање, већ као здравствено.

Према њеним речима, Србија је разговарала са произвођачима и са Истока и Запада и била је међу првим европским земљама које су потписале уговоре и са компанијом „Фајзер/Бионтек“ и са „Синофармом“.

Нажалост, многе земље су гледале на ово питање као геополитичко. Нама то није било битно, докле год су вакцине безбедне, нагласила је председница Владе и додала да ту није био крај успеху Србије, јер је потребна и добра организација.

Брнабић је објаснила да је организација друга важна ствар у вакцинацији, јер је то логистички веома тежак процес, додавши да је, уз помоћ дигитализације, остварен успех и да се исплатило све што смо радили претходних година.

Она је навела да је Србија брзо успоставила систем преко којег грађани могу да искажу интересовање за вакцинацију против корона вируса и да изаберу коју вакцину желе да приме, као и да буду обавештени поруком када да се јаве на вакцинацију.

Сада могу да се улогујем на телефон, да видим колико је људи примило вакцину, колико се још пријавило, тако да се виде ефекти дигитализације. Све смо направили врло ефикасним и лаким за наше грађане, објаснила је премијерка.

Брнабић је, одговарајући на питање шта осталим земљама света може да поручи како да брже напредују, рекла да је важно да се што више улаже у дигитализацију и едукацију.

Морате да научите децу како да размишљају, а не шта да мисле. Неће сва деца постати ИТ стручњаци, али оно што могу да науче јесте алгоритамски начин размишљања и како да доносе одлуке, поручила је она.

Премијерка је као важну ствар за напредак навела улагање у брз интернет и обезбеђивање инфраструктуре за стартап компаније јер све више и више економија ће бити засновано на стартаповима и иновацијама, нагласивши да треба помоћи људима да покрену фирме и спроведу своје идеје.

Она је, говорећи о друштвеним мрежама, указала на то да су лажне вести постале највећи изазов ових мрежа и остаће још неко време.

То је највећи изазов са којим се, као премијер, сусрећем, посебно током пандемије корона вируса, рекла је она и додала да су друштвене мреже и велика прилика за политичаре да комуницирају са грађанима.

Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: www.srbija.gov.rs
 Учешће амбасадора Тамаре Растовац Симашвили на скупу о образовању у домену културне баштине у правцу одрживе будућности

Амбасадор Тамара Растовац Симашвили учествовала је 17. јула 2021. г. на скупу о образовању у домену културне баштине у правцу одрживе будућности на маргинама 44. продуженог заседања Комитета за светску баштину. Скуп су организовали Министарство образовања НР Кине, Национална комисија ове земље за Унеско и Сектор културе Унеска. Амбасадор Растовац Симашвили је говорила на панелу на високом нивоу, на коме су учествовали и министри образовања Кине, Етиопије и Пакистана, министар за високо образовање и научно истраживање и председник Националне комисије Египта за Унеско, заменици министара образовања Намибије и Тајланда, заменик сталног секретара у Министарству образовања Танзаније, амбасадор Кубе при Унеску, заменик директора Центра за светску баштину Унеска и представник локалних власти Фуџуа. Скуп су отворили председавајући Извршном савету Унеска, заменик генералног директора Унеска и председавајући 44. продуженом заседању Комитета за светску баштину (заменик министра образовања Кине и председник Националне комисије Кине за Унеско).Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација

Поштовани председниче, даме и господо, чланови делегација,

У свом излагању указаћу на неколико актуелних питања која се тичу надлежности Механизма – наиме, могућности издржавања казни изречених од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) и Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Републици Србији, актуелном праксом онемогућавања превременог пуштања на слободу осуђених, као и обавезе Механизма у погледу заштите осуђених лица.

Други део излагања биће посвећен питањима која се покрећу шестомесечним Извештајем о раду Механизма – председника Механизма г. Ађијуса и Извештаја главног тужиоца г. Сержа Брамерца, посебно по питању актуелне сарадње Републике Србије са Механизмом.


Oпширније...
Избор Републике Србије у чланство Међувладиног комитета за заштиту и унапређење разноликости културних израза

Република Србија је на 8. Конференцији држава уговорница Конвенције о заштити и унапређењу разноликости културних израза, 04. јуна 2021. г, изабрана у чланство Међувладиног комитета за заштиту и унапређење разноликости културних израза, са мандатом од 2021. до 2025. г.
Република Србија је снажно посвећена овој Конвенцији и од 2009. године, када ју је ратификовала уложила је велике напоре у постизање њених циљева, попут стварања подстицајних услова за развој креативних индустрија и иницијатива организација цивилног друштва у области културе, развоја партиципативних културних политика, јачања међународне сарадње у култури, промоције уметничких слобода и политика родне равноправности, као и чињења различитих облика културних израза приступачнијим, укључујући њихово представљање у дигиталном облику.
Кроз чланство у овом важном телу, Република Србија ће наставити да промовише и активно доприноси имплементацији Конвенције о заштити и унапређењу разноликости културних израза.Учешће у обележавању „Недеље Африке“ у Унеску

Република Србија је са задовољством узела активно учешће у  овогодишњем обележавању „Недеље Африке“ у Унеску у виртуелном формату (25-29. мај). У склопу ове манифестације, коју је Република Србија и финансијски подржала, стални представник при Унеску амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили иступала је на тему сарадње Србије са афричким земљама.
Истакла је том приликом значај и вредност дугогодишњег традиционалног пријатељства између Србије и афричких земаља, као и нашу посвећеност даљем продубљивању свеобухватне сарадње у свим областима, од економије, образовања, културе до науке. Такође, навела је да се Дан Африке поклапа са Даном пријатељства са народима Африке који се у Србији обележава сваке године. Подвукла је да је овај дан за нас, пре свега, симбол искрене жеље за изградњом и неговањем односа са Африком. Нагласила  је да се Србија снажно залаже за активности које Унеско спроводи у афричким земљама и његов Глобални приоритет Африка. Приказан је и видео материјал о Музеју афричке уметности у Београду.Селаковић честитао Дан Африке

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку поводом обележавања Дана Африке у којој је пожелео просперитет и благостање свим афричким земљама и народима.

Селаковић је подсетио да се у Србији од 2017. године 25. мај обележава као Дан пријатељства са народима Африке и да је тиме наша земља показала жељу да негује и брижљиво гради сарадњу са афричким земљама.

У честитки се наводи да је Србија истински посвећена развоју свестраних односа са афричким земљама са којима је повезује традиционално пријатељство које датира још из периода СФРЈ и додаје се да се ти односи темеље на принципима заједништва, узајамног разумевања и подршке, али и сарадње и солидарности.

Министар је у честитки подвукао опредељење Србије за интензивирање политичких, економских, културних и образовних веза са афричким земљама, посебно истичући вишегодишњи програм стипендија за младе из афричких земаља за студирање на универзитетима у Србији који се наставља и ове године.


Oпширније...
Виртуелна конференција „Савремена афричка уметност у доба пандемије“

Амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили учествовала је на виртуелној конференцији „Савремена афричка уметност у доба пандемије“, коју су поводом Дана Африке, 25. маја 2021. године, организовали Музеј афричке уметности у Београду и Color Media Communications. Представила је активности Србије у Унеску у вези са његовим Глобалним приоритетом Африка, као и организацијом „Недеље Африке“. Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“

У Београду је данас представљена нова услуга Министарства спољних послова „е-Конзулат”, намењена страним држављанима који аплицирају за визу и желе да дођу у Србију да раде.

Том приликом, министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је та услуга један од показатеља доброг развоја наше државе, која, како је истакао, постаје магнет за озбиљне стране компаније, које доводе велики број радника из других земаља да би радили у Србији.

„Да не будем претенциозан, него потпуно реалан, ова услуга представља прекретницу у функционисању нашег система. Е- Конзулат и дигитализација поступка издавања радних виза за стране држављане који желе да раде у Србији, јесте прва електронска услуга МСП-а, а могу да вам обећам да то јесте прва, али никако и последња е-услуга”, нагласио је Селаковић.


Oпширније...
Саопштење министра спољних послова Николе Селаковића

Манастир Високи Дечани једна је од највећих српских светиња и нажалост, један је од најугроженијих споменика светске културе у Европи и на свету, а то што привремени органи у Приштини захтевају од организације „Европа ностра“ да га уклоне са Унескове листе седам најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи довољно говори о њиховим намерама.

Неугроженост се доказује делима, а не позивима на твитеру или политичким притисцима. Нарочито се не доказује одузимањем 24 хектара манастирске имовине, изградњом магистралног пута поред манастира упркос одлуци суда, оружаним нападима, терористичким графитима на зидовима манастира или вербалним претњама братству.

Манастир Високи Дечани и братство игумана Саве Јањића константно добија претње и најчешће је нападани објекат Српске православне цркве на Косову и Метохији и поред тога што је под сталном заштитом снага КФОР-а. А сама чињеница да манастир непрекидно чувају припадници КФОР-а довољно говори о процени Уједињених нација и њихове војне мисије на КиМ о угрожености самог манастира. Уосталом, о томе сведоче и извештаји Унеска, Стејт дипартмента и других институција и организација.

Држава Србија ће наставити да помаже манастир Високи Дечани, и све друге цркве и манастире у Епархији рашко-призренској на Косову и Метохији, али и да свету указује, у Унеску и на сваком месту у свакој прилици, на угроженост српске и светске културне баштине на територији наше јужне покрајине.

Високи Дечани јесу несумњиво део српске и светске културне баштине и за Србију имају посебан значај и изузетну вредност и наша држава ће искористити све могуће дипломатске и правне  механизме да га заштити.Састанак Електоралне групе II са генералним директором Унеска

Под председавањем Сталне делегације Јерменије при Унеску, данас је организован виртуелни састанак чланица Електоралне групе II, на коме су размењена мисљења са генералним директором Унеска Одри Азуле. На састанку је учествовала амбасадорка Тамара Растовац Сиамашвили, стални представник Србије при Унеску. На састанку је, између осталог, истакнут значај новелираног другог издања курикулума о медијској и информационој писмености за наставнике и ученике, који је недавно лансиран на скупу у Београду.  Регионална директорка УНИЦЕФ-а у посети Србији

Регионална директорка УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију и специјална координаторка за одговор на питања избеглица и миграната у Европи Афшан Kан разговарала је данас у одвојеним сусретима са председником Републике Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и министром спољних послова Николом Селаковићем.

Председник Србије Вучић, у разговору са директорком УНИЦЕФ-а, истакао је да наша земља остаје посвећена сарадњи са овим фондом УН за помоћ деци, нагласивши да УНИЦЕФ може да очекује да ће Србија радити на остваривању договорених заједничких циљева и конкретних пројеката.

Председник Вучић захвалио је на ангажовању УНИЦЕФ-а у оквиру КОВАКС механизма, као и представништву тог фонда УН у Србији за помоћ и подршку у борби са пандемијом.

Председник Вучић и директорка Kан су договорили размену искустава у различитим областима, посебно у различитим облицима помоћи за најугроженије групе друштва.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, приликом сусрета са директорком Кан, казала је да је брига за ментално здравље младих приоритет, а да када је реч о њиховом образовању учињено је све да се током епидемије континуирано одвија онлајн настава. 

Брнабић је закључила да је Србија посвећена сарадњи са УНИЦЕФ-ом и да њена, као и подршка њеног тима тој организацији стоји на располагању.


Oпширније...
Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на 211. заседању Извршног савета Унеска

Стална делегација Републике Србије при Унеску је активно учествовала на 211. заседању Извршног савета Унеска које је одржано у виртуелном формату од 07. до 21. априла 2021. године. Уз учешће амбасадора Тамаре Растовац Сиамашвили на састанцима Бироа Извршног савета, као председавајуће Комитету за невладине партнере, као и у пленарној дебати, Стална делегација је иступала по низу других тачака на агенди овог заседања, попут глобалне и регионалне координације и подршке за Одрживи циљ 4 који се односи на образовање, глобалног приоритета Африка, стратешке трансформације Унеска и Акционог плана за мале, острвске земље у развоју. Такође, иступали смо и у вези са Стратегијом Унеска за технолошке иновације у образовању за период 2021-2025 и Нацртом Средњорочне стратегије и Програма и буџета Унеска.
На овом заседању, између осталог, усвојена је препорука Извршног савета за Генералну конференцију Унеска о проглашењу обележавања 150 година од рођења српске сликарке и активисткиње Надежде Петровић за годишњицу са којом ће Унеско бити повезан за период 2022/2023.Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.

Током разговора, председник Вучић и Јан Кејс Мартејн посебно су се осврнули на мере подстицаја и усвојена три пакета мера за помоћ привреди и грађанима, којима је очувана макроекономска стабилност и чак постигнута већа стопа запослености. Мартејн је поздравио одговорну економску политику Србије и успешно управљање кризом током пандемије.


Oпширније...
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.

Председник Вучић је захвалио др Клугеу на личном ангажовању и подршци током актуелне пандемије, посебно на техничкој помоћи и експертизи. Овом приликом упознао је званичника СЗО са резултатима имунизације у Србији и плановима како да се вакцина обезбеди свим грађанима који буду желели да је приме.


Oпширније...
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.

Она је обавестила директора СЗО за Европу о току имунизације грађана у Србији, изразивши уверење да ћемо, захваљујући великом броју вакцинисаних, успети да створимо колективни имунитет и вратимо се у нормалне токове живота.

Клуге је процес имунизације у Србији оценио као импресиван, и додао да је Србија донела добру одлуку да грађанима понуди све доступне вакцине које се користе у борби против вируса корона.


Oпширније...
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид. 

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.

„Јасно је да је жртава било на свим странама у сукобу, као и да наша страна располаже доказима о бројним српским жртвама. Али предуслов за остваривање заштите права које има свака појединачна жртва јесте рационалан и аргументован приступ“, казао је Селаковић, одговарајући на клевете представнице Приштине.


Oпширније...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.

Министар је подсетио и да је садашњи председник владе привремених институција самоуправе у Приштини више пута претио уједињењем самопроглашеног Косова и Албаније, као и да му је дијалог са Београдом ниско на листи приоритета.


Oпширније...
Учешће у пленарној дебати 211. заседања Извршног савета Унеска

У оквиру 211. заседања Извршног савета Унеска, које се одржава у виртуалном формату од 07. дo 21. априла 2021. године, одржана је пленарна дебата, у којoj је, испред Републике Србије, иступала амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили, стални представник при Унеску. У говору је, између осталог, истакла традиционално уверење Србије да је свету потребан јачи мултилатерализам да би се решили најтежи изазови који превазилазе националне границе, у ком контексту Унеско може играти незаменљиву улогу.

Осврнула се на главна питања са дневног реда Организације, као што су стратешка трансформација, споровођење глобалних приоритета Унеска, са посебним фокусом на Африку, као и активности у вези са Нацртом Средњорочне стратегије и Програма и буџета Организације. Нагласила је важност коју Србија посвећује питањима образовања, заштите културног наслеђа, слободе медија, унапређења медијске и информацијске писмености,  безбедности новинара, као и промоцији разноликости културних израза и развоју креативних индустрија. Учешће на састанку Бироа Извршног савета

Данас је одржан први виртуелни састанак Бироа Извршног савета у циљу припреме предстојећег 211. заседања Извршног савета. На састанку је, као члан Бироа, учествовала стални представник Републике Србије, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили, у својству председавајућег Комитета за невладине партнере.

  Селаковић: УН за Србију најзначајнија међународна организација

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са представницом генералног секретара Уједињених нација и шефицом Канцеларије УН у Београду Мари Јамашитом.
Министар Селаковић је истакао да су Уједињене нације за Србију најзначајнија међународна организација и додао да је наша земља посвећена приоритетним областима деловања УН и наставку одличне сарадње.
Такође, министар је указао да је рад Канцеларије УН у Београду од велике важности за Србију, будући да је она главни канал комуникације са Мисијом УН на Косову и Метохији (УНМИК), чије присуство и деловање је од кључног значаја за нашу земљу.
Подвукао је да Србија придаје изузетну важност деловању УНМИК-а и нагласио да та мисија мора да остане ангажована по свим питањима од значаја за доследно спровођење Резолуције СБ УН 1244, у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.
Селаковић је посебно указао да је континуирано разматрање питања Косова и Метохије у Савету безбедности од суштинске важности за Србију, будући да је стање на терену и даље нестабилно и осетљиво, са бројним инцидентима, чији је непосредни сведок и сам УНМИК.
Шеф српске дипломатије рекао је и да ће предстојећа седница СБ УН о раду УНМИК-а, која ће бити одржана 13. априла путем видео-конференције, бити одлична прилика да се разговара о тренутној ситуацији у Покрајини, активностима УН, УНМИК-а и других међународних представника на КиМ.Гојковић: Кандидовали смо шљивовицу за Унескову листу

Министарство културе и информисања предало је данас кандидатуру да традиционално пиће шљивовица уђе на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа, рекла је министарка културе и информисања Маја Гојковић.
„Данас смо предали кандидатуру за шљивовицу и надам се да ћемо следеће године успети да се упишемо на листу, а онда идемо у кандидатуру наивног словачког сликарства. Радимо и на том плану", рекла је Гојковић на седници Скупштине Србије где брани Предлог закона о музејској делатности.
Номинација елемента „друштвене праксе и знања у вези са припремом традиционалног пића од шљиве - шљивовице” односи се на номинацијски циклус 2021-2022. године.Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.

Једно дете дневно и мало више од тога. То је она нajтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав  грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот.
 


Oпширније...
Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску у обележавању Међународног дана за елиминацију расне дискриминације

Стална делегација Републике Србије при Унеску узела је учешће у обележавању Међународног дана за елиминацију расне дискриминације (21. март), укључуjући учешће на „Глобалном форуму против расизма и дискриминације“ који је одржан 22. марта 2021. године, у организацији Унеска и Републике Кореје. Србија је била један од иницијатора „Глобалног позива против расизма“ који је усвојен од стране Извршног савета Унеска децембра 2020. г. и члан је Групе пријатеља за солидарност и инклузију са образовањем за глобално грађанство. Ова Група је покренула кампању „Гласови против расне дискриминације ”, у оквиру које је припремљен и видео материјал на коме амбасадори држава чланица Унеска, укључујући амбасадора Србије Тамару Растовац Сиамашвили, читају цитате и слогане против расизма.

https://vimeo.com/526382633/213640dbdeОбележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.

„Србија данас више није слаба, нити земља губитника, не прети, али и не заборавља, спремна је на разговоре, али не и понижење. Србија, баш као и сви други има право да брине о свом народу, његовој сигурности и добробити. Право на живот је основно људско право и ми ћемо га увек бранити“, рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић је казао да погром превазилази све остале злочине, јер је он, не само чин, већ намера, политика, предумишљај да се неки крај, нека земља, насилно очисти од припадника других нација и вере.

„Немамо права да то прећутимо“, поручио је председник Србије и истакао да имамо обавезу да будемо победници без крви и рата, најбољи у економији, здравству, спорту, образовању и свему осталом што чини развој и напредак.

„Желимо исто и другима да се баве собом и буду успешни, јер смо свесни да је злочин алатка губитника, а победницима то није потребно, они памте, али опраштају и иду даље, док се губитници врте у истом зачараном кругу. Ми Срби то више нећемо да будемо, хоћемо будућност, у којој ћемо да памтимо, али из које нећемо да се враћамо. Знамо шта се дешавало и то називамо правим именом,“ закључио је председник Вучић.

Фото: Димитрије ГолРепублика Србија у Месецу Франкофоније

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава „Месец Франкофоније“. За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а Стална делегација Републике Србије при Унеску вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику. 

 Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.

Министар Селаковић истакао је да је Србија као циљ поставила сузбијање високотехнолошког криминала, трговине људима, тероризма и илегалне миграције у „Другој националној процени претњи од тешког и организованог криминала“ из 2019. године.

Шеф српске дипломатије указао је да је наша земља благовремено успоставила нормативни и институционални оквир којим је уредила спречавање злоупотребе у тој области, као и да је основано Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал, посебно одељење суда и посебна полицијска јединица.

https://www.youtube.com/watch?v=IFcsVSnZorw


Oпширније...
Учешће Републике Србије у обележавању Међународног дана матерњег језика у Унеску

Република Србија је и ове године учествовала у обележавању у Унеску Међународног дана матерњег језика (21. фебруара), у организацији Сталне делегације Бангладеша при овој Организацији. Тим поводом је на посебној, у те сврхе направљеној интернет страници (www.eventsbangladeshinparis.fr) постављена изложба језика и представљен унапред снимљени културни програм. Република Србија је била представљена на изложби језика са два банера који су приказивали ћирилично писмо и песму „Риба и дјевојка“. Учествовали смо и у културном програму са видео материјалима који су приказивали извођење неколико песама на српском језику и кола од стране ансамбла „Коло“, као и песме „Ми смо деца неба“ од стране дечијег хора „Лира“ из основне школе „Мића Станојловић“ из Коцељеве. Представљени материјали припремљени су од стране надлежних ресорних министарства културе и нформисања и просвете, науке и технолошког развоја.


Oпширније...
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском господину Порфирију. Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

Новоизабрани Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју од оца Радивоја и мајке Радојке. На крштењу је добио име Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а Змај-Јовину гимназију у Новом Саду. Замонашен је по чину мале схиме од свог духовног оца, тада јеромонаха др Иринеја (Буловића), у манастиру Високи Дечани, на Томину недељу 1985. године.

 


Oпширније...
Дан државности Републике СрбијеВучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.

Председник је рекао да ће пре ставити „главу на пањ“, него да потпише било какав папир са признањем и подсетио да је то већ једном одбио у Вашингтону, где су постојале две верзије споразума.

Навео је да је одмах повукао своју делегацију, да је америчкој делегацији рекао да Србија такав споразум неће потписати и поручио да ће Србија увек настојати да води мирне разговоре како би сачувала мир, али да неће дозволити да је понижавају.

 


Oпширније...
Учешће представника Сталне делегације Републике Србије при Унеску на виртуелној комеморативној церемонији поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста

Представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску пратили су виртуелну комеморативну церемонију поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста (27. јануар). Церемонију су организовали Унеско и УН у сарадњи са Међународном алијансом за сеђање на Холокауст. На церемонији су, поред осталих, учествовали генерални секретар УН Антонио Гутереш и генерална директорка Унеска Одри Азуле, као и канцеларка Немачке Ангела Меркел.    Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на другом делу 210. заседања Извршног савета Унеска

Представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску учествовали су на другом делу 210. заседања Извршног савета Унеска, које је одржано од 20. до 27. јануара 2021. г. На овом заседању разматрана су различита важна питања из домена рада Унеска, попут стратешке трансформације Организације и припреме њене Средњорочне стратегије за период од 2022. до 2029. г, као и Програма и буџета за период од 2022. до 2025. г. Својим активним учешћем у раду пленума и комисија Извршног савета, Стална делегација Републике Србије настојала је да допринесе успешном исходу његовог заседања.


Oпширније...
Селаковић и Гујон честитали Савиндан

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.

У видео снимку на Твитер профилу Министарства спољних послова, Селаковић је рекао да учење и завештање Светог Саве, светосавље, није само верски, политички или национални концепт већ филозофија живота.

 


Oпширније...
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Наш трајни интерес је и пуноправно чланство у Европској унији, јер то је тип друштва којем тежимо. На билатералном плану, наш циљ је учвршћивање веза са традиционалним пријатељима, са Руском Федeрацијом и НР Кином, као и градња нових партнерских односа са САД. Један од најважнијих задатака наше спољне политике је и унапређење положаја и заштита права и идентитета нашег народа у региону, као и пружање разних видова подршке Србима у дијаспори. Све су то веома важни и врло често комплементарни циљеви, истиче Никола Селаковић.

 


Oпширније...
Вучић: Србија по расту прва у Европи


Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.

Председник је истакао да је Србија у првом кварталу имала раст од 5,2 одсто, док је еврозона била на минус 3,2 одсто, у другом кварталу Србија је имала минус од 6,3 одсто, док је еврозона имала минус од 14,7 одсто, а у трећем кварталу, када је еврозона имала минус од 4,3 одсто, Србија је имала само минус 1,4 одсто.Вучић је навео да је Црна Гора, на пример, имала у трећем кварталу чак минус 26 одсто.

 

Oпширније...
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.

„Kада причамо о Србима у дијаспори, и посебно у региону, то је једна прилично запарложена пољана, на којој је потребно радити много и у којој не може много тога одједном учињеног и да се види", констатује Селаковић у интервјуу за Танјуг.

Он истиче да и именовање директора Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону први пут после готово седам година откако је управа формирана у оквиру Министарства спољних послова, говори да је то један од приоритета деловања министарства на чијем је челу.

 


Oпширније...
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

 


Oпширније...
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

 

„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД.

Према речима председника, Србија наставља са победничком политиком, у којој је она на првом месту, односно политиком због које ће наша земља и у наредне две године бити у прве три земље у Европи по стопи раста.

Предуслов тога, напоменуо је председник, јесте обрачун са криминалним групама, али и још већа улагања у полицију и војску.

 


Oпширније...
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.

 


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу. 

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Београд,
23. децембар 2020.Растовац Сиамашвили: Приштина нема подршку за УНЕСКО

 


Амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили изјавила је да је Приштина свесна да нема подршку за аплицирање у Унеску, пре свега због угледа Србије у тој организацији, али и због активног ангажмана Београда у телима те организације, преноси Танјуг.

Према њеним речима, то што је лончарија из Злакусе уписана на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа има велики значај у контексту видљивости Србије и међународне промоције нашег културног наслеђа, и истиче да је номинација за упис била изузетно експертски примењена.

Она је у разговору за Танјуг рекла да увек постоји опасност да Приштина аплицира за чланство, али да им за то, како каже, многе ствари не иду у прилог.

Пре свега то што је, како истиче, прошле године Србија поново изабрана у Извршни савет (ИС) Унеска у коме се разматрају сва питања пре него што се пренесу на Генералну koнференцију те организације, а уз то Србија је и члан Бироа Извршног савета које је, још уже тело, и на коме се разматрају сва питања пре него што дођу у ИС.

"С обзиром да смо и чланица Извршног савета и Бироа, та апликација би се прво ту разматрала, где Србија има врло активну улогу", рекла је Растовац Сиамашвили.

О томе колико је јак углед Србије у овој организацији, Растовац Сиамашвили каже да говори и прошлогодишња посета генералне директорке Одре Азуле Србији.

 


Oпширније...
Селаковић: Улога УН је од посебног значаја за заштиту суверенитета и територијалног интегритета Србије

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас са резидентном координаторком Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб.

Шеф српске дипломатије указао је да је резидентни координатор УН веома значајан у обједињавању деловања 19 агенција УН које резиденцијално и нерезиденцијално активно делују у Србији у правцу унапређења економског и социјалног развоја.

Министар је рекао да Србија сматра УН једном од најважнијих мултилатералних организација која је од посебног значаја за заштиту нашег суверенитета и територијалног интегритета, и која представља јединствену платформу за разматрање и налажење одрживих решења у различитим областима.

 


Oпширније...
Упис злакуског лончарства на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства

На 15. заседању Међувладиног комитета за заштиту нематеријалног културног наслеђа Унеска, које је одржано од 14. до 19. децембра 2020. г, у виртуелном формату, учествовала је и делегација Републике Србије, састављена од представника Сталне делегације Републике Србије при Унеску и Центра за нематеријално културно наслеђе Србије, у оквиру Етнографског музеја у Београду. На заседању је донета одлука о упису злакуског лончарства, на предлог Републике Србије, на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Поред злакуског лончарства, из Републике Србије су до сада на ову Листу уписана још три елемента: слава, коло и певање уз гусле, чиме су ови сегменти културног наслеђа Србије признати и препознати и на ширем, међународном плану.Вучић: Србија ради на енергетској ефикасности уз обновљиве изворе енергије

Србија улаже огромне напоре да побољша енергетску ефикасност и то на обновљивим изворима енергије, поручио је данас предсеник Александар Вучић и додао да је то амбициозан задатак, којем се мора тежити, упркос пандемији.

Вучић је истакао да ће Србија до 2050. године бити нискоугљенично друштво са конкурентном и ресурсно ефикасном економијом која ће грађанима пружити нова, зелена радна места и квалитетан живот у климатски отпорном друштву.

 


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

 


Oпширније...
Председавање Комитетом Извршног савета Унеска за невладине партнере од стране Републике Србије

У оквиру 210. заседања Извршног савета Унеска, одржан је 04. децембра 2020. године, састанак Комитета за невладине партнере, којим је председавала стални представник Републике Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили. На састанку су разматрана различита питања из домена сарадње Унеска са невладиним сектором, укључујући пријем одређених организација у статус званичних партнера Организације. 

 

 

 

Активно учешће у дискусијама у оквиру овог веома важног комитета Извршног савета Унеска узела је и Стална делегација Републике Србије при Унеску.Учешће у генералној дебати на 210. заседању Извршног савета Унеска

У оквиру 210. заседања Извршног савета Унеска, чији се први део одржава у виртуалном формату од 2. дo 10. децембра 2020. године, одржана је генерална дебата, на којoj је, испред Републике Србије, иступала амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили , стални представник при Унеску. У говору је, између осталог, истакла снажну подршку Србије принципу мултилатерализма и незамењивој улози Унеска. Осврнула се на главна питања са дневног реда Организације, као што су стратешка трансформација, споровођење глобалних приоритета Унеска, са посебним фокусом на Африку, као и на предстојеће активности у вези са Средњорочном стратегијом и Нацртом програма и буџета Организације. Истакла је значај који Република Србије посвећује питањима образовања, заштити културног наслеђа, промоцији разноликости културних израза и развоју креативних индустрија, као и утицају климатских промена на културно и природно наслеђе.

Иступање Републике Србије у пленарној дебати 210. заседања Извршног савета Унеска  Учешће на 5. виртуелној међународној конференцији о образовању за глобално грађанство

Стална представница Републике Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили учествовала је на завршном панелу у оквиру 5. виртуелне међународне конференције о образовању за глобално грађанство, која је одржана од 03. до 05. новембра 2020.г, у организацији Министарстава просвете и спољних послова Републике Кореје и Азијско-пацифичког центра за образовање за међународно разумевање, у сарадњи са Унеском. Њено учешће је било испред Групе пријатеља за солидарност и инклузију са образовањем за глобално грађанство, чији је Република Србија члан. Амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили говорила је овом приликом о перспективама образовања за глобално грађанство, посебно у контексту актуелне пандемије Ковида -19, као и могућностима постизања што бољих резултата у пракси, а осврнула се и на достигнућа поменуте Групе пријатеља и Републике Србије на том плану. 

 Учешће Сталне делегације Републике Србије на неформалном виртуелном састанку чланица Извршног савета Унеска

На иницијативу председавајућег Извршног савета Унеска, 4. новембра одржан је неформални виртуелни састанак чланова Извршног савета. На састанку се разговарало о даљим корацима у вези са одржавањем 210. заседања Извршног савета, које је иницијално било планирано у термину 4 - 18. новембра. На састанку је, испред Републике Србије, иступала амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили.Учешће на заседању Генералне скупштине држава уговорница Конвенцијe о очувању нематеријалног културног наслеђа

Представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску учествовали су на 8. заседању Генералне скупштине држава уговорница Конвенцијe о очувању нематеријалног културног наслеђа, које је одржано у седишту Унеска у Паризу, од 08. до 10. септембра 2020. г. Заседање је било посвећено разматрању низа важних питања из домена ове Конвенције, укључујући усвајање Декларације о подршци Либану. Република Србија овој Конвенцији придаје велики значај и до сада је на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства уписала три елемента (славу, коло и певање уз гусле).


Oпширније...
Учешће на виртуелном састанку о подршци Либану након трагичне експлозије у Бејруту

Стална делегација Републике Србије при Унеску учествовала је, 04. септембра 2020. године, на виртуелном састанку који је генерална директорка Унеска, у сарадњи са Сталном делегацијом Либана при Унеску, организовала у циљу представљања активности Унеска у контексту  трагичне експлозије која се догодила у Бејруту пре тачно месец дана. Овом приликом, стална представница Републике Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили, између осталог, још једном је изразила саучешће и солидарност са породицама жртава и пријатељским народом Либана. Поздравила је брзу реакцију и активно ангажовање генералне директорке и Унеска ради подршке одрживој обнови и опоравку културног наслеђа и културног живота у главном граду Либана, укључујући покретање Међународног акционог плана за културу и апел за прикупљање финансијских средстава за рехабилитацију школа, историјских зграда, музеја и креативне економије.Проглашење „Ђердапа“ за први Унесков глобални геопарк на подручју Србије

Извршни савет Унеска је на управо завршеном 209. заседању потврдио проглашење „Ђердапа“ за Унесков глобални геопарк, у складу са одлуком Савета Унеска за глобалне геопаркове са састанка одржаног у Ломбоку (Индонезија), од 31. августа до 02. септембра 2019. г. „Ђердап“ је први Унесков глобални геопарк на подручју Републике Србије. Његово проглашење и упис у Мрежу Унескових глобалних геопаркова представља признање и подстицај заштити, очувању и промоцији разноликог природног и културног наслеђа овог простора. Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску у пленарној дебати 209. заседања Извршног савета Унеска

Стална делегација Републике Србије при Унеску учествовала је у пленарној дебати 209. заседања Извршног савета Унеска која је одржана 02. и 03. јула 2020. г. У име Републике Србије, иступала је стална представница при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили.
Она се у иступању, уз истицање посвећености Србије мултилатерализму и међународној сарадњи, као и мандату и вредностима Унеска, осврнула на улогу Унеска у данашњем свету, посебно у контексту кризе изазване пандемијом Ковида – 19. Говорила је и о другим конкретним питањима на агенди Унеска, укључујући стратешку трансформацију Организације, област образовања, ангажман Унеска у контексту његовог Глобалног приоритета Африка и др.   

Иступање Републике Србије у пленарној дебати 209. заседања Извршног савета Унеска  Учешће Сталне делегације Републике Србије на специјалном заседању Извршног савета Унеска

Стална делегација Републике Србије при Унеску учествовала је, 08. и 09. јуна 2020. године, на специјалном заседању Извршног савета Унеска које је по први пут одржано у виртуелном формату. Заседање је било посвећено активностима Унеска у контексту пандемије Ковида -19 и разматрању метода рада Извршног савета у тим условима.  Стална делегација Србије при Унеску се прикључила Групи пријатеља солидарности и инклузије са Образовањем за глобално грађанство

У Унеску је, на нивоу сталних делегација, а на иницијативу Р. Кореје, формирана Група пријатеља солидарности и инклузије са Образовањем за глобално грађанство - Ковид-19 и даље, чији је циљ да разматра и размењује најефикасније одговоре на изазове које је креирала пандемија Ковида-19,  пре свега у погледу стигматизације и дискриминације.
Стална делегација Р. Србије при Унеску једна је од 11 делегација које су се прикључиле Групи пријатеља. Специјална порука првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића поводом 25. маја, Дана Африке и Дана пријатељства Републике Србије са народима Африке

У Унеску је 25. маја 2020. г. обележен Дан Африке. Истог дана, у Републици Србији се обележава Дан пријатељства са народима Африке. Тим поводом, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић упутио је специјалну поруку министрима спољних послова афричких земаља коју је Стална делегација Републике Србије при Унеску дистрибуирала сталним делегацијама ових  земаља при овој Организацији. У специјалној поруци се наводи: "Овом приликом упућујем Вам најсрдачније поздраве и честитке поводом Дана Африке. Драго ми је да се овај дан обележава, на пригодан начин, и ове године, упркос актуелној кризи изазваној глобалном пандемијом Ковид -19, између осталог и у Унеску.


Oпширније...
ДИГИТАЛНА СОЛИДАРНОСТВИРТУЕЛНЕ ТУРЕ КРОЗ КУЛТУРНЕ САДРЖАЈЕСастанак за државе кандидате за чланство у ЕУ

Стални представник Републике Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили присуствовала је, 10. марта 2020. године, састанку који је организовао шеф Делегације ЕУ при Унеску Дидије Леноар, за државе кандидате за чланство у ЕУ. Састанак је организован у контексту припрема за 209. заседање Извршног савета Унеска.  


Oпширније...
Прослава Међународног дана матерњег језика у Унеску

Стална делегација Републике Србије при Унеску учествовала је и ове године на манифестацији коју је организовала Стална делегација Бангладеша у Унеску поводом обележавања Међународног дана матерњег језика (21. фебруара). Учествовали смо на изложби језика у форми представљања плаката са ћириличним словима и натписом. Локално културно-уметничко друштво „Извор“ из Париза отпевало је неколико традиционалних песама на српском језику у оквиру сегмента који је био посвећен  културном перформансу. Поред тога, учествовали смо и на фестивалу хране, са националним гастрономским специјалитетима и ракијом. 


Oпширније...
Отварање изложбе „Прослава Међународног дана матерњег језика у Србији – случај села Ковачица“

У Унеску је 18. фебруара 2020. г. одржано отварање изложбе „Прослава Међународног дана матерњег језика у Србији – случај села Ковачица“, чији су покровитељи први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, министар спољних и европских послова Словачке и председник Националне комисије Словачке за Унеско Мирослав Лајчак и председник Националне комисије Србије за Унеско Горан Милашиновић.
Отварању изложбе присуствовао је велики број представника сталних делегација држава чланица Унеска, као и Секретаријата Унеска. На отварању изложбе говорили су стални представници Србије и Словачке при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили и Игор Грекса, као и заменик генералног директора Унеска Синг Ћу. Присутнима се испред организатора изложбе „Фондације Бабка – Ковачица“ обратио и Павел Бабка. Изложба ће бити отворена до 21. фебруара 2020. г.


Oпширније...
Учешће Републике Србије на заседању Међувладиног комитета за заштиту и унапређење разноликости културних израза

Делегација Републике Србије, коју је предводио др Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка, а у којој су били и представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску, учествовала је на 13. заседању  Међувладиног комитета за заштиту и унапређење разноликости културних израза. Заседање је одржано у седишту Унеска у Паризу, од 11. до 14. фебруара 2020. г. Учешће на заседању искоришћено је и за разговоре са представницима Секретаријата Унеска у вези са даљим унапређењем сарадње Републике Србије са Унеском у овој области.   Пријем поводом Дана државности Републике Србије

У организацији Сталне делегације Републике Србије при Унеску и Амбасаде Републике Србије у Француској одржан је 13. фебруара 2020. године пријем поводом Дана државности Републике Србије. Пријему су присуствовали бројни представници сталних делегација држава чланица Унеска и Секретаријата Унеска, укључујући заменика генералне директорке Унеска г. Синг Ћу, председника Генералне конференције Унеска г. Алтаја Ченгизера и председавајућег Извршном савету Унеска г. Агапита Мба Мокуа.  

 


Oпширније...
Међународни дан жена и девојчица у науци

У Унеску је, поводом Међународног дана жена и девојчица у науци, 11. фебруара 2020. одржан скуп на којем је размотрен проблем родне неравноправности у науци, и начини за његово превазилажење. Међу учесницима овог састанка који је окупио представнике научне мреже Унеска, била је и Драгана Илић, ванредни професор Математичког факултета у Београду, иначе некадашња добитница Л'Ореал-Унеско стипендије за Жене у науци. 


Oпширније...
Потписивање досијеа за номинацију измене граница серијског добра „Древне букове шуме Карпата и других региона Европе“ уписаног на Листу светске баштине Унеска

У Унеску је, 24. јануара 2020. године, у организацији Сталне делегације Швајцарске при овој организацији, одржана церемонија потписивања досијеа за номинацију измене граница серијског добра „Древне букове шуме Карпата и других региона Европе“, уписаног на Листу светске баштине Унеска. Номинациони досије потписали су представници Републике Србије, Швајцарске, Босне и Херцеговине, Француске, Италије, Северне Македоније, Црне Горе, Пољске, Словачке и Чешке Републике. У име Републике Србије, досије, који представља резултат интензивног рада надлежних ресора и институција, потписала је стална представница при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили. 


Oпширније...
Међународни дан сећања на жртве холокауста

У седишту Унеска је 22. јануара 2020. године одржана церемонија поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве холокауста. Стална делегација Србије при Унеску је присуствовала овом догађају. 


Oпширније...
Сусрет са председавајућим Извршном савету Унеска

Стални представник Републике Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили срела се са председавајућим Извршном савету Унеска г. Агапитом Мба Мокуом. Размењена су виђења у вези са даљим активностима овог тела чији је Република Србија члан до 2023. године. Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на 208. заседању Извршног савета Унеска

Стална делегација Републике Србије при Унеску, након ре-избора у чланство Извршног савета Унеска са новим четворогодишњим мандатом, учествовала је на 208. заседању Извршног савета које је одржано 29. новембра 2019. г. Том приликом, стална представница Републике Србије, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили изабрана је за председавајућег Комитету Извршног савета за невладине партнере, и самим тим за члана Бироа Извршног савета. Учешће министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића на 40. заседању Генералне конференције Унеска

У периоду од 12. до 15. новембра 2019. године у Паризу је, ради учешћа на 40. заседању Генералне конференције Унеска, боравио министар просвете, науке и технолошког развоја Р. Србије Младен Шарчевић. Као члан делегације председника Р. Србије, министар Шарчевић је присуствовао панелу на високом нивоу шефова држава и влада са младим лидерима из целог света на тему „Погледи младих на мултилатерализам“. Министар Шарчевић је, такође, учествовао на скупу на високом нивоу о инклузији и мобилности у високом образовању. На састанку који је окупио више од 100 министара образовања, министар Шарчевић је говорио на тему мобилности у високом образовању у Србији. Министар Шарчевић се током боравка у Паризу срео са помоћницом генералне директорке Унеска за образовање Стефанијом Ђанини, којом приликом ју је упознао са реформама у образовном систему Србије. Министар Шарчевић се сусрео и са министрима образовања Грчке и Уганде, са којима је разговарао о могућностима даљег развоја сарадње у домену образовања.  Учешће министра културе и информисања Републике Србије Владана Вукосављевића на 40. заседању Генералне конференције Унеска

У периоду од 18. до 20. новембра 2019. године, у Паризу је ради учешћа на 40. заседању Генералне конференције Унеска боравио министар културе и информисања Владан Вукосављевић, са делегацијом. Министар Вукосављевић учествовао је на Унесковом форуму министара културе, 19. новембра 2019. г. Ово је први пут да се у Унеску организује овакав догађај након 21 годину, уз учешће више од 120 министара из земаља широм света. Министар Вукосављевић имао је иступање у склопу панела „Култура у средишту образовања – базична димензија људског развоја и иновација“, као и бројне сусрете са колегама из других земаља и представницима Унеска. Разговарао је са директорком Центра за светску баштину Метшилд Рослер, што је била прилика да понови забринутост за стање српске културне баштине на КиМ. Сусрео се, између осталих, и са директорком Унесковог регионалног бироа за науку и културу у Европи са седиштем у Венецији Аном Лиузом Томпсон – Флорес, министрима културе Албаније и Северне Македоније, а одржан је и састанак са министрима културе Словеније, Хрватске, Ц. Горе и генералним директором за културу и уметност Аустрије, уз присуство директорке Унесковог регионалног бироа за науку и културу у Европи и других представника Секретаријата Унеска, који је био посвећен обнови Павиљона 17 (тзв. „Југословенског павиљона“) у Државном музеју Аушвиц – Биркенау у Пољској. Учествовао је и на ручку на високом нивоу чији је домаћин био помоћник генералне директорке Унеска за културу Ернесто Отоне, а на коме је представљен рад Унеска у области културе у ванредним ситуацијама, уз учешће држава које су у претходном периоду добиле подршку из Фонда за ванредне ситуације. Министар Вукосављевић дао је и интервју за Унескове друштвене мреже. 


Oпширније...
Ре - избор Републике Србије у чланство Извршног савета Унеска

Република Србија је, са освојених 155 гласова држава чланица Унеска, ре – изабрана за члана Извршног савета Унеска, са мандатом од 2019. до 2023. године, на изборима одржаним 20. новембра 2019. године, током 40. заседања Генералне конференције Унеска.  


Oпширније...
Посета председника Републике Србије Унеску

Председник Републике Србије Њ.Е. господин Александар Вучић иступао је у пленарној дебати 40. заседања Генералне конференције Унеска, 13. новембра 2019. године. Током посете Унеску, председник Вучић разговарао је и са генералном директорком Унеска Одри Азуле о даљем јачању сарадње Републике Србије са овом Организацијом. 


Oпширније...
Предавање и концерт Емира Кустурице у Унеску и посета министра културе и информисања Србије г. Владана Вукосављевића

Прослављени српски редитељ и музичар Емир Кустурица и његов “Но смокинг оркестра” одржали су 22. октобра 2019. године, у седишту Унеска у Паризу,  спектакуларан концерт, коме су присуствовали многобројни представници сталних делегација при Унеску и Секретаријата Унеска, као и друге званице. Концерту је претходило предавање Емира Кустурице на тему културне разноликости, којом приликом се обратио и министар културе и информисања Републике Србије г. Владан Вукосављевић. Стални представник Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили најавила је концерт као јединствено путовање богатим и разноликим нематеријалним културним наслеђем Србије. На почетку концерта говорио је и помоћник генералне директорке Унеска за културу Ернесто Отоне. Министар Вукосављевић и Емир Кустурица састали су се и са генералном директорком Унеска Одри Азуле, као и са њеним помоћником за културу г. Ернестом Отонеом. 


Oпширније...
Изложба о нематеријалном културном наслеђу Србије

Заменик сталног представника Србије при Унеску Данијела Чубрило отворила је, 21. октобра 2019. године, изложбу у Културном центру Србије у Паризу, посвећену нематеријалном културном наслеђу Србије које је уписано у Национални регистар, као и на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства (коло, слава и певање уз гусле). Изложбу је приредио Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду. 


Oпширније...
Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на 207. заседању Извршног савета Унеска

Стална делегација Србије при Унеску учествовала је на 207. заседању Извршног савета  Унеска које је одржано од 09. до 23. октобра 2019. године. Амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили присуствовала је састанцима Бироа Извршног савета, као потпредседник овог тела испред Електоралне групе II. Сем иступања у пленарној дебати, Стална делегација Србије иступала је и по многим другим значајним темама на агенди заседања, попут Међународног фонда за промоцију културе, Програма партиципације и помоћи у ванредним ситуацијама, свеобухватне стратегије партнерства, стратегије управљања људским ресурсима за период од 2017. до 2022. године, извештаја о мерама за обезбеђивање равномерне географске заступљености на свим  нивоима, Припремне групе Извршног савета и њених метода рада, као и Нацрта програма и буџета Унеска (40 С/5). Иступала је и у вези са питањима реформи система УН, вештачке интелигенције, Циља одрживог развоја 4 – Образовање 2030 и превенције насилног екстремизма.

Иступање Републике Србије у пленарној дебати 207. заседања Извршног савета Унеска


Oпширније...
Састанак Припремне групе Извршног савета Унеска

Представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску учествовали су на састанку Припремне групе Извршног савета Унеска, 24. и 25. септембра 2019. године. На састанку Припремне групе, представници Сталне делегације иступали су на теме стратешке трансформације Унеска, евалуација Службе за унутрашњи надзор Унеска, нацрта програма и буџета (40 С/5) и консолидоване мапе пута за могућу препоруку Унеска о отвореној науци.


Oпширније...
Учешће на традиционалном радном ручку амбасадора држава чланица и кандидата за чланство у ЕУ са генералним директором Унеска Одри Азуле

Стални представник Републике Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили, учествовала је 2.октобра 2019. године на традиционалном радном ручку амбасадора држава чланица и кандидата за чланство у ЕУ са Одри Азуле, генералним директором Унеска, који је у контексту финског председавања Европском унијом организовао стални представник Финске при OECD и Унеску, амбасадор Туомас Тапи. Том приликом разговарало се о активностима и иницијативама Унеска од значаја за ЕУ, посебно у областима образовања, људских права, климатских промена и биодиверзитета, као и технолошког развоја (нарочито у сегменту етичких принципа вештачке интелигенције). На састанку је генерални директор поменула и своју посету Србији (12.-13. септембра) и присуство министарском панелу експертског састанка о медијској и информационој писмености. Посета генералне директорке Унеска Одри Азуле Републици Србији

Генерална директорка Унеска, Одри Азуле, посетила је Србију 12. и 13. септембра 2019. године. Ово је прва званична посета генералног директора Унеска Србији. О. Азуле је заједно са првим потпредседником и министром спољних послова Ивицом Дачићем, на чији позив је и посетила нашу земљу, отворила министарски панел у оквиру Међународног консултативног састанка о медијској и информацијској писмености, који је одржан у Београду, у циљу започињања процеса иновирања Унескових смерница за наставнике у домену медијске и информацијске писмености.
Током боравка у Србији, генерална директорка Унеска се састала са председником Републике Србије Александром Вучићем и председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић. Поред тога, посетила је средњу школу „Михајло Петровић – Алас“ која има посебан програм обучавања ученика у домену информационих технологија, изложбу о Првом светском рату у Историјском музеју Србије, као и Музеј Југословенске кинотеке. 
 


Oпширније...
Кандидатура Републике Србије за реизбор у Извршни савет УнескаУчешће Републике Србије на заседању Комитета за светску баштину

Делегација Републике Србије учествовала је на 43. заседању Комитета за светску баштину које је одржано у Бакуу (Азербејџан), од 30. јуна до 10. јула 2019. Делегацију, у којој су били представници Републичког завода за заштиту споменика културе, Завода за заштиту природе Србије и Археолошког института, предводила је стална представница Републике Србије при Унеску амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили. На Листу светске баштине Унеска на простору Републике Србије уписано је за сада пет добара: Стари Рас и Сопоћани (1979), манастир Студеница (1986), Средњовековни споменици на Косову и Метохији - Дечани (2004), Пећка Патријаршија, манастир Грачаница и црква Богородице Љевишке (2006), Гамзиград-Ромулијана (2007) и Средњевековни надгробни споменици – стећци (2016). Средњовековни споменици на Косову и Метохији уписани су и на Листу светске баштине у опасности. 


Oпширније...
Учешће на међународној конференцији Унеска и француског председавања Г7

Представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску присуствовали су међународној конференцији Унеска и француског председавања Г7 на тему „Иновације за оснаживање девојчица и жена кроз образовање“, која је одржана 5. јула 2019. године у седишту Унеска. Завршну реч на овој Конференцији имао је председник Француске Емануел Макрон. 


Oпширније...
Учешће на конференцији у оквиру Унесковог пројекта "Обнова духа Мосула“

Представник Сталне делегације Републике Србије при Унеску присуствовала је међународној конференцији коју су 26. јуна 2019. године организовали Унеско, Универзитет Уједињених нација и Национално добро Шамбо (Француска), у дворцу Шамбо, у оквиру Унесковог пројекта "Обнова духа Мосула", посвећеног обнови и очувању баштине овог ирачког града.Коктел поводом завршетка председавања Републике Србије Електоралној групи II Унеска

Стална делегација Републике Србије при Унеску организовала је 25. јуна 2019. године коктел поводом завршетка шестомесечног председавања Републике Србије Електоралној групи II (Источно-европске земље), која окупља 25 држава чланица Унеска. Коктелу су присуствовали представници држава чланица Електоралне групе II и председавајући другим електоралним групама Унеска. Коктел је искоришћен и за презентацију фотографија, видео материјала и других промотивних материјала о Србији.

 


Oпширније...
Учешће Републике Србије на састанку Међународног координационог савета Програма Унеска "Човек и биосфера"

Делегација Републике Србије у којој су били директор Завода за заштиту природе Србије Александар Драгишић и представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску учествовала је, као посматрач, на 31. заседању Међународног координационог савета Програма Унеска "Човек и биосфера", које је одржано у седишту Унеска, 17-21. јуна 2019. г. У Светску мрежу резервата биосфере на простору Републике Србије за сада су уписани "Голија – Студеница" (2001) и „Бачко Подунавље" (2017). 


Oпширније...
Састанак електоралних група у Унеску

У контексту председавања Сталне делегације Републике Србије при Унеску Електоралној групи II (Источно-европске земље) током првих шест месеци 2019. године, одржан је, 14. јуна 2019. године, заједнички састанак електоралних група у Унеску посвећен унапређењу сарадње и размене информација у вези са кандидатурама за тела Унеска.


Oпширније...
Учешће Републике Србије на Конференцији уговорница Конвенције за заштиту и унапређење разноликости културних израза (Конвенције 2005)

Делегација Републике Србије, коју је предводио др Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка, учествовала је на 7. Конференцији уговорница Конвенције за заштиту и унапређење разноликости културних израза, која је одржана у Паризу, 04-07. јуна 2019. године. Првог дана заседања, Република Србија је изабрана за потпредседника поменуте Конференције. Током генералне дебате указано је на посвећеност наше земље имплементацији Конвенције 2005, као и на конкретне мере и активности надлежних институција Републике Србије које су у том контексту спроведене.


Oпширније...
Афричка недеља у Унеску

Представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску присуствовали су различитим активностима организованим у оквиру Афричке недеље која је одржана у седишту Унеска, од 20. до 24. маја 2019. године.  


Oпширније...
Специјална порука првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивицe Дачићa поводом 25. маја, Данa пријатељства Републике Србије са народима Африке

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Њ.Е. г. Ивица Дачић упутио је специјалну поруку поводом 25. маја, који се у Републици Србији обележава као Дан пријатељства са народима Африке.
У поруци, коју је Стална делегација Републике Србије при Унеску дистрибуирала делегацијама афричких земаља при Унеску, наводи се следеће:
„У Србији се дуго заједнички прослављао Дан Африке, који наши афрички пријатељи славе као свој празник, а од 2017. године и званично смо одлучили, одлуком Владе Републике Србије, да у календар најважнијих дана у години у нашој земљи, уврстимо 25. мај, као Дан пријатељства са народима Африке. Тај дан, за нас је, пре свега, симбол наше искрене жеље да негујемо и брижљиво градимо односе са Африком, са којом нас повезују деценије традиционалног пријатељства које датира још из периода СФРЈ.
Односи Србије са афричким земљама су засновани на чврстим темељима заједништва, узајамног разумевања и подршке, сарадње и солидарности. Они немају само прошлост на коју смо изузетно поносни, већ и будућност која обећава.
Република Србија је снажно посвећена развоју свестране сарадње са афричким земљама и, у складу са својим могућностима, посвећено ради на даљем јачању политичких, економских, али и веза у областима културе, образовања и других сегмената рада Унеска.
Проглашење 25. маја за Дан пријатељства са народима Африке симболичан је начин да се та посвећеност додатно искаже. Оно је истовремено и додатни подстицај обогаћивању наших односа новим садржајима, где свакако истакнуто место припада управо областима рада Унеска. У том контексту, уз ангажман на плану хуманитарних и развојних активности на простору Африке, наставићемо и да обезбеђујемо стипендије за студенте из афричких земаља на универзитетима у Србији. Част нам је да угостимо те младе људе који представљају важну спону између наших култура и истинске амбасадоре српско-афричког пријатељства.
Републику Србију радује сваки напредак афричког континента и подржавамо напоре које афричке земље улажу ради остварења стратешких афричких циљева, укључујући обезбеђивање мирне и сигурне будућности, искорењивања сиромаштва и болести, очувања и јачања културног идентитета, заједничког наслеђа и вредности, као и политичког, економског и културног уједињавања континента у циљу стварања уједињене и снажне Африке, као глобалног фактора и партнера. To је место које Африка и њени народи, у шта дубоко верујемо, неупитно заслужују.
Африка је у Србији увек имала и имаће пријатеља и партнера за сарадњу у интересу бољитка и просперитета свих нас. У то име, примите, екселенције, изразе мог посебног поштовања.“Учешће Републике Србије на Петом састанку држава уговорница Конвенције из 1970. године

Господин Владимир Давидовић, помоћник министра правде Републике Србије, учествовао је, 20. и 21. маја 2019. године, у седишту Унеска у Паризу, на Петом заседању држава уговорница Конвенције о мерама за забрану и спречавање недозвољеног увоза, извоза и преноса својине над културним добрима из 1970. године. Господин Давидовић је такође учествовао и на Седмом састанку Помоћног комитета Заседања држава уговорница Конвенције из 1970. године, 22. и 23. маја 2019. године.


Oпширније...
Учешће делегације Републике Србије на Међународној конференцији Унеска о водама, 13 - 14. мај 2019. године

Делегација Републике Србије, предвођена в.д. директором Републичке дирекције за воде Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Наташом Милић, учествовала је на Међународној конференцији Унеска о водама, која је одржана 13-14. маја 2019. године. 


Oпширније...
Сусрет делегације Унеска са председником Републике Француске г. Емануелом Макроном

Делегација Унеска састала се 19. априла 2019. године са Њ. Е. г. Емануелом Макроном, председником Републике Француске, како би му предала Изјаву Извршног савета Унеска након трагичног пожара у катедрали Нотр Дам у Паризу, Француска. Делегацију су предводили генерална директорка Унеска О. Азуле, председавајући Извршном савету Унеска амбасадор Ли и председница Генералне конференције Унеска З. Алауи, у пратњи неколико амбасадора који су представљали државе чланице Унеска.  Амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили, стални делегат Републике Србије при Унеску, присуствовала је састанку као потпредседавајући Извршном савету Унеска. Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на 206. заседању Извршног савета Унеска

Стална делегација Републике Србије при Унеску учествује на 206. заседању Извршног савета Унеска које се одржава од 3. до 17. априла 2019. године.

Иступање Републике Србије у пленарној дебати 206. заседања Извршног савета Унеска

 


Oпширније...
Предаја креденцијала амбасадора Тамаре Растовац Сиамашвили

Њена екселенција Тамара Растовац Сиамашвили предала је, 28. марта 2019. године, генералној директорки Унеска Одри Азуле, креденцијале о именовању за амбасадора и сталног представника Републике Србије при Унеску. 


Oпширније...
Наступ националног ансамбла "Коло" у Унеску

У Унеску је 23. марта 2019. г. одржан изузетно добро посећен, заједнички наступ академије за традиционалне грчке плесове „Партенон“ и националног ансамбла „Коло“ из Србије. Наступ су отвориле краћим иступањима представнице Сталних делегација Грчке и Републике Србије Марија Корантис и Данијела Чубрило, које су, између осталог, истакле традиционално пријатељство две земље и два народа, потврђено много пута и у најтежим историјским околностима. Представљене су игре и песме из различитих делова Грчке и Србије, а поједине нумере два ансамбла изводила су заједнички.


 


Oпширније...
Вече гастрономије у Унеску


Стална делегација Републике Србије при Унеску учествовала је, са презентацијом српске националне хране и пића, на Вечери гастрономије која је организована у седишту Унеска од стране Групе Франкофоније у оквиру Унеска,  18. марта 2019. године, у склопу обележавања Међународног дана Франкофоније. Догађај су отвориле генерална директорка Унеска Одри Азуле и генерални секретар Међународне организације Франкофоније Луизе Мушикивабо.


Oпширније...
Учешће на Глобалној конференцији Унеска „Принципи вештачке интелигенције: према хуманистичком приступу?

Представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску учествовали су 04. марта 2019. године на Глобалној конференцији Унеска под називом „Принципи вештачке интелигенције: према  хуманистичком приступу?“. 


Oпширније...
Презентација српске кухиње

Стална делегација Републике Србије при Унеску организовала је, 25. фебруара 2019. године, у својим просторијама презентацију српске националне кухиње. Приказан је видео материјал Туристичке организације Србије „Soulfood Serbia”, а присутни су могли да пробају неке од специјалитета националне кухиње Србије, припремљених од стране чланова наше Сталне делегације при Унеску. 


Oпширније...
Обележавање у Унеску Међународног дана матерњег језика

Стална делегација Републике Србије при Унеску узела је учешће у овогодишњем обележавању у Унеску Међународног дана матерњег језика (21. фебруара) . Учешће је реализовано кроз представљање публикација на српском језику о светској баштини Србије (елементи који су, на предлог Републике Србије, уписани на Листу светске баштине Унеска) и стваралаштву Исидоре Секулић, као и учешће на фестивалу националне хране, припремљене од стране чланова Сталне делегације. Такође, представници Сталне делегације су учествовали и у представљању националне културе рецитовањем поезије Јована Дучића на српском и француском језику. 


Oпширније...
Презентација српске етно музике

У просторијама Сталне делегације Републике Србије при Унеску у Паризу, 21. фебруара 2019. године, одржана је презентација наше етно музике, са посебним фокусом на простор Косова и Метохије. Ово је била прилика да се присутни упознају са овим важним сегментом наше културне баштине, кроз музичке нумере и стручна појашњења младог музиколога и музичког критичара Војина Јагличића.
Захваљујући сарадњи Сталне делегације Републике Србије при Унеску са националним ансамблом "Коло", приказано је и, специјално за ову прилику припремљено, извођење од стране "Кола" песме “Билбил пиле, не пој рано“.  Ово је истовремено била најава играчке представе грчке плесне академије "Партенон" и Ансамблa народних игара и песама Србије "Коло" која ће бити одржана у седишту Унеска, 23. марта 2019.


Oпширније...
Пријем поводом Дана државности Републике Србије

У резиденцији амбасадора Републике Србије у Француској одржан је 14. фебруара пријем поводом Дана државности Републике Србије. Пријему су присуствовали представници Сталне делегације Републике Србије при Унеску, као и амбасадори и други представници сталних делегација држава чланица Унеска и Секретаријата Унеска. Дан државности Републике Србије, 15. фебруар, обележен је у Унеску и истицањем заставе Републике Србије у седишту Организације.

 


Oпширније...
Презентација „Славе“ као нематеријалног културног наслеђа Србије

У просторијама Сталне делегације Републике Србије при Унеску у Паризу, 31. јануара 2019. године, одржана је презентација видео материјала у вези са славом која је 2014. године уписана на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Представљена је и, од стране чланова Делегације, припремљена славска трпеза, као важан сегмент прослављања породичног свеца заштитника. Ово је била прилика и да се присутни, кроз интерактивну дискусију на даљину са Данијелом Филиповић, испред Центра за нематеријално културно наслеђе Србије, детаљније упознају са славом као видом живе, нематеријалне културне баштине, која је уписом на Унескову Репрезентативну листу призната и препозната и на ширем, међународном плану. 


Oпширније...
Стална делегација Републике Србије при Унеску председава Електоралном групом II Унеска (Источно-европске земље)

Стална делегација Републике Србије при Унеску преузела је председавање Електоралном групом II Унеска (Источно-европске земље) у шестомесечном периоду од 1. јануара до 30. јуна 2019. године. Електорална група II броји 25 држава чланица Унеска. 


Oпширније...
Презентација елемената уписаних на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства

Стална делегација Републике Србије при Унеску организовала је, 13. децембра 2018. године, у својим просторијама презентацију видео материјала у вези са елементима које је Република Србија до сада уписала на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства (слава, коло и певање уз гусле). 


Oпширније...
„Певање уз гусле“ уписано на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства

На 13. заседању Међувладиног комитета за заштиту нематеријалног културног наслеђа које се одржава у Порт Луису, на Маурицијусу, од 26. новембра до 1. децембра 2018.г. донета је одлука о упису номинације Р. Србије „Певања уз гусле“ на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. 


Oпширније...
Пројекција документарног филма „Срби на Крфу – сто година од албанске голготе“

Стална делегација Републике Србије при Унеску организовала је, 22. новембра 2018. године, пројекцију документарног филма „Срби на Крфу – сто година од албанске голготе“, за представнике Сталних делегација држава чланица и Секретаријата Унеска.  


Oпширније...
Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на 205. заседању Извршног савета

Стална делегација Републике Србије при Унеску учествовала је на 205. заседању Извршног савета Унеска које је одржано од 3. до 17. октобра 2018. године. Република Србија је чланица Извршног савета Унеска за период од 2015. до 2019. године.   
 


Oпширније...
Косово и Метохија - Захтев за пријем у Унеско (2015)

Писмо премијера Републике Србије Александра Вучића државама чланицама Унеска - погледајте овде.

Званичан документ СБ УН у коме је садржано писмо првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића председнику СБ УН - погледајте овде

Иступање амбасадора Дарка Танасковића на 197. заседању Извршног савета Унеска, 13.10.2015.г.одине - погледајте овде

Обраћање председника Републике амбасадорима акредитованим у Београду поводом предлога  Албаније да тзв. Косово  постане чланица Унеска, Београд, 16.10. 2015. године - погледајте овде

Иступање амбасадора Дарка Танасковића приликом усвајања одлуке у вези са тачком 43 на 197. заседању Извршног савета Унеска, 21.10.2015. године - погледајте овде 

Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића у генералној дебати 38. заседања Генералне конференције Унеска у Паризу, 04.11.2015. године 

Non-paper са главним аргументима Републике Србије о неприхватљивости чланства "Косова" у Унеску - погледајте овде.

Изводи из међународних докумената у вези са уништавањем српске културне баштине на Косову и Метохији - погледајте овде.

Meђународна документа о стању српског културног наслеђа на Косову и Метохији - погледајте овде.

Мапа српског културног и верског наслеђа на Косову и Метохији


Молимо погледајте детаљну мапу српског културног и верског наслеђа на Косову и Метохији, са 1996 споменика и добара (цркава, манастира, гробаља, утврђених градова, цитадела, двораца, капела, маузолеја) регистрованих на овом подручју.
Мапа садржи неисцрпну листу са 1,181 црквом и црквеним добром, 115 манастира и манастирских добара, 48 испосница, 8 капела и маузолеја, 534 стара гробља, 96 тврђава и старих утврђених градова и 14 двораца, од којих су многи проглашени за културне споменике високог и изузетног значаја за државу Србију.
Такође, садржи листу више од 100 религијских објеката, који датирају од X века, који су оштећени или срушени од 1999. године, као и свих културних споменика који су уништени или опљачкани од 2004. године.
Да подсетимо, од јуна 1999. године, након завршетка оружаног сукоба, 236 цркава, манастира и других објеката у власништву Српске православне цркве су били мете напада; уништено је 174 религијских објеката, као и 33 културна и историјска споменика, од којих неки од изузетног значаја; више од 10.000 икона, црквених, уметничких и богослужбених предмета је украдено; 5261 надгробни споменик на 256 православних гробаља је уништен или оштећен, док на више од 50 њих више нема ниједног надгробног споменика.
Четири бисера српског наслеђа- манастир Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Црква Богородице Љевишке - уписани су на УНЕСКО Листу светске баштине у опасности. 

Филм о уништавању српске културне баштине на Косову и Метохији - погледајте овде

Истина - четири бисера светског наслеђа: манастир Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Црква Богородице Љевишке су још увек уписани на УНЕСКО Листу светске баштине у опасности. Они који данас траже чланство у УНЕСКО су они који су их и изложили опасности. Ни данас не можемо чути речи осуде оваквих злочина или видети спремност да се починиоци пронађу и казне. - погледајте овде

Галерија фотографија је доступна на следећoj страници.

 Вести
Селаковић пред СБ УН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
Селаковић: Осетили смо у Београду јаку енергију слободољубивих народа и држава
Учешће Републике Србије у пленарној дебати 212. заседања Извршног савета Унеска
Састанак на високом нивоу посвећен обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе
Учешће представника Сталне делегације Републике Србије при Унеску на пленарном састанку Покрета несврстаних земаља у овој Организацији
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер
Србија остварила велики успех у области дигитализације
Учешће амбасадора Тамаре Растовац Симашвили на скупу о образовању у домену културне баштине у правцу одрживе будућности
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
Избор Републике Србије у чланство Међувладиног комитета за заштиту и унапређење разноликости културних израза
Учешће у обележавању „Недеље Африке“ у Унеску
Селаковић честитао Дан Африке
Виртуелна конференција „Савремена афричка уметност у доба пандемије“
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
Саопштење министра спољних послова Николе Селаковића
Састанак Електоралне групе II са генералним директором Унеска
Регионална директорка УНИЦЕФ-а у посети Србији
Учешће Сталне делегације Републике Србије при Унеску на 211. заседању Извршног савета Унеска
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу